search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:21
MENU CLOSE

Τι είναι τα «βαρελάκια» που βλέπουμε στα πλοία – Η εντυπωσιακή «μεταμόρφωση» μόλις πέσουν στη θάλασσα (Videos)

15.11.2019 13:18
Τι είναι τα «βαρελάκια» που βλέπουμε στα πλοία - Η εντυπωσιακή «μεταμόρφωση» μόλις πέσουν στη θάλασσα (Videos) - Media

 

Ταξιδεύοντας με πλοίο σίγουρα έχετε παρατηρήσει στα πάνω καταστρώματα στοίβες με «βαρελάκια», δεμένα και με φορά προς το νερό. Σίγουρα έχετε σκεφτεί ότι πρόκειται για κάποιο σωστικό μέσο. Πώς λέγεται όμως και, κυρίως, πώς λειτουργεί;

Τα «βαρελάκια» αυτά λοιπόν λέγονται liferafts ή «πνευστές σωστικές σχεδίες». Βρίσκονται συσκευασμένες μέσα σε ανθεκτικό πλαστικό περίβλημα και ενεργοποιούνται αυτόματα αρκεί να είναι δεμένες με ένα σχοινί πάνω στο σκάφος. Και αυτό όχι για να μην παρασυρθούν μετά την πτώση τους στη θάλασσα – ή τουλάχιστον όχι κυρίως γι’ αυτό. Αλλά γιατί το τέντωμα του σχοινιού ενεργοποιεί μια φιάλη με διοξείδιο του άνθρακα, η οποία φουσκώνει αυτόματα τη σχεδία.

Η σχεδία αυτή επιπλέει, έχει ευστάθεια και μάλιστα κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Διαθέτει ακόμα και σκέπασμα, το οποίο παραμένει στη θέση του, προστατεύοντας τους επιβάτες από τυχόν κακές καιρικές συνθήκες. Φέρει δε έντονα χρώματα ώστε να γίνεται αντιληπτή από μακριά.

Στο εσωτερικό τους τα liferafts φέρουν και εξοπλισμό που επιτρέπει την επιβίωση ικανού αριθμού επιβατών για κάποιο διάστημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάνε όλα καλά; Να έχουν γίνει οι έλεγχοι που συνιστά ο κατασκευαστής. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:21