search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:00
MENU CLOSE

Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μπαίνει η Alibaba

15.11.2019 14:50
alibaba_946.jpg

 

Ο πρόεδρος του ομίλου Alibaba Ντάνιελ Τζανγκ δήλωσε ότι το «μέλλον είναι λαμπρό» στο Χονγκ Κονγκ καθώς ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεκίνησε τη διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο της μητρόπολης, που πλήττεται από ολοένα και πιο βίαιες διαδηλώσεις καθώς και ύφεση.

Σε μια κίνηση πρωτόγνωρη για το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, η Alibaba ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και χωρίς τη χρήση τυπωμένων εγγράφων, γεγονός που αντανακλά την πολιτική της για την προστασία του περιβάλλοντος. Τραπεζίτες με γνώση της διαδικασίας είπαν, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή αποτρέπει έναν ενδεχόμενο εφιάλτη δημοσιότητας, με τους επενδυτές να σχηματίζουν ουρές στις τράπεζες για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά μετοχών ενώ γύρω τους να μαίνονται διαδηλώσεις.

Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Χονγκ Κονγκ από τον Ιούνιο και η μητρόπολη έχει βυθιστεί σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις προκαλούν αναταραχή στη λειτουργία των επιχειρήσεων και αποτρέπουν τους τουρίστες.

Ο Τζανγκ δεν έκανε καμία αναφορά στις αναταραχές στην επιστολή του που περιλαμβάνεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας. «Τα τελευταία λίγα χρόνια, έχουν υπάρξει αρκετές ενθαρρυντικές μεταρρυθμίσεις στην κεφαλαιαγορά του Χονγκ Κονγκ. Σε αυτή την περίοδο διαρκών αλλαγών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το μέλλον του Χονγκ Κονγκ παραμένει λαμπρό», ανέφερε.

Η Alibaba, που εδρεύει στη Χανγκτζόου, ελπίζει να αντλήσει σχεδόν 12 δισεκ. ευρώ από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τη διαπραγμάτευση των μετοχών της να ξεκινά στις 26 Νοεμβρίου. Ο όμιλος που ιδρύθηκε από τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα, που πραγματοποίησε το 2014 στη Wall Street τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία –25 δισεκ. δολάρια– επέλεξε το Χονγκ Κονγκ για να αντλήσει κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την διεθνή του ανάπτυξη. Η Alibaba θα προσφέρει περίπου 500 εκατ. μετοχές με ανώτατη τιμή 188 δολάρια Χονγκ Κονγκ (21 ευρώ) στους επενδυτές της πρώην βρετανικής αποικίας, με τον αριθμό 8 να θεωρείται τυχερό στην Κίνα. Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη έκδοσης περισσότερων μετοχών (over-allotment), γεγονός που επιτρέπει στην Alibaba να αντλήσει έως 11,7 δισεκ. ευρώ.

Η πώληση των μετοχών αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από εννέα χρόνια για το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και γίνεται ενώ το Πεκίνο αναζητά τη στήριξη των κροίσων και των επιχειρηματιών της ημιαυτόνομης περιοχής προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ύστερα από πέντε και πλέον μήνες αναταραχών.

Ο κινεζικός κολοσσός που δημιουργήθηκε το 1999 επωφελήθηκε από την εντυπωσιακή τάση των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο –εθνικό σπορ στην Κίνα– και έχει γίνει μια από τις εταιρίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως.

Οι διάφορες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που συγκεντρώνουν στην Κίνα ακόμα και 785 εκατ. χρήστες τον μήνα σε κινητά τηλέφωνα. Σε ορίζοντα πενταετίας, ο όμιλος φιλοδοξεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές στην Κίνα (σε συνολικό πληθυσμό 1,4 δισεκ.). Για το 2036, ο στόχος είναι 2 δισεκ. καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο. «Καθώς ο κόσμος μεταμορφώνεται σε ψηφιακή οικονομία… η παγκοσμιοποίηση είναι το μέλλον του ομίλου Alibaba», ανέφερε ο Τζανγκ στην επιστολή του προς τους επενδυτές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:00