search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Καρκίνος του προστάτη: Πέντε λιγότερο γνωστοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

15.11.2019 15:19
Καρκίνος του προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο - Media
 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες.
 
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί ο άνδρας να είναι ευαισθητοποιημένος, καθώς η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη.
 
Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Δείτε παρακάτω πέντε λιγότερο γνωστούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη:
 
1. BPA: Η δισφαινόλη Α είναι ένα χημικό που μπορεί να πυροδοτήσει ή να ενισχύσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη, ιδιαίτερα οι κάτω των 65 ετών, είχαν στον οργανισμό τους οκτώ φορές μεγαλύτερες ποσότητες BPA σε σύγκριση με υγιείς άνδρες. Το χημικό μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική διαίρεση των κυττάρων κι έτσι να προκαλέσει ή να συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου. Το BPA βρίσκεται σε κονσέρβες, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και σε πολλά πλαστικά.
 
2. Αλκοόλ: Καναδική μελέτη αποκάλυψε πως όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει ένας άνδρας στη ζωή του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία υποδεικνύει ότι η ακεταλδεΰδη που βρίσκεται στο αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Το στοιχείο αυτό μπορεί να δράσει ως «διαλυτικό», διευκολύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες να διαπερνούν τα τοιχώματα των κυττάρων.
 
3. Γάλα: Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα επίπεδα του ινσουλινοειδή αυξητικού παράγοντα 1 IGF-1 ανεβαίνουν όταν λαμβάνουμε πρωτεΐνες από τα γαλακτοκομικά και τα ερευνητικά δεδομένα έχουν υποδείξει ότι ο IGF-1 μπορεί να επιταχύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
 
4. Οξέα: Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία έδειξε ότι δύο τύποι οξέων (λινελαϊκό οξύ και παλμιτικό οξύ) συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη. Οι τροφές που περιέχουν αυτούς τους τύπους οξέων είναι οι σάλτσες για σαλάτες, τα μπισκότα, το κέικ, τα πατατάκια και το βούτυρο.
 
5. Διοξείδιο του αζώτου: Πρόκειται για χημικό στοιχείο που βρίσκεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ διαπίστωσαν ότι η επικίνδυνη ουσία συνδέεται με τους αυξημένους δείκτες καρκίνου του προστάτη. Η εισπνοή του αερίου φαίνεται πως επηρεάζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού κι έτσι αυτά αδυνατούν να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:33