search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Σεντένο: Το ελληνικό χρέος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει των νέων χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού

18.11.2019 16:08
Σεντένο: Το ελληνικό χρέος μπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει των νέων χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού - Media

 

Θετικά μηνύματα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και για την πιθανότητα να υπάρξει επαναπροσδοριορισμός του, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνας ευρωβουλευτή, Γ. Κύρτσου, αναφορικά για το εάν θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το χρέος, με δεδομένο ότι αυτές που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο και στις οποίες βασίζονται και οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητά του, βασίζονται σε πολύ πιο παλιά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα επιτόκια.

Ο κ. Centeno υποστήριξε ότι όντως θα πρέπει να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ προσέθεσε ότι «αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει γίνει στην Ελλάδα».

Παραδέχθηκε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναπροσδιορισμός, βάσει των νέων επιτοκίων που πληρώνει η χώρα, αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σαφώς η θέση που εξέφρασε ο κ. Centeno έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο επιμένει στην έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) ότι αυτό είναι μη βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με το bankingnews.gr ότι μία τέτοια θετική εξέλιξη όπως ο επαναπροσδιορισμός των εκτιμήσεων για το χρέος της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα για την κυβέρνηση αναφορικά με την προσπάθεια της να υπάρξει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα έτη και ως εκ τούτου μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:38