21/09/2020 12:45:33

Υποχωρεί το περιθώριο των ομολόγων

Στάση αναμονής στις αγορές ομολόγων ενόψει ΕΚΤ - Media

 

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε μεταξύ 1,44% - 1,51%. Στο 0,53% από διατηρήθηκε η απόδοση του 5ετούς τίτλου.

Στην αγορά διαφαίνεται μία τάση εξομάλυνση των αποδόσεων μετά την απότομη άνοδο της περασμένης εβδομάδας. Η τάση αυτή φαίνεται να επεκτείνεται και στις υπόλοιπες αγορές της περιφέρειας, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, όπου και σ’ αυτές μετά την απότομη άνοδο των προηγούμενων ημερών, τα περιθώρια έναντι των Γερμανικών ομολόγων αρχίζουν σταδιακά να περιορίζονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιθώριο των εγχώριων 10ετών ομολόγων, το οποίο υποχωρεί στο 1,8% από 1.95% που είχε φθάσει.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,46% από 1,45% χθες έναντι 0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,80% από 1,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1080 δολ. από το επίπεδο των 1,1070 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Σημάδια δυναμισμού δείχνει η Αμερικανική οικονομία. Οι άδειες οικοδομής στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Οκτώβριο την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 12 ετών. Θετικά επηρέασε το επενδυτικό κλίμα η απόφαση των ΗΠΑ να παρέχουν πρόσθετη παράταση 90 ημερών για την πραγματοποίηση συναλλαγών αμερικανικών επιχειρήσεων με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei. Ωστόσο "φρένο" στην περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τράμπ, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Fed εξέφρασε την αντίθεση του στο γεγονός ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες οικονομίες. Τόνισε επίσης, ότι τα επιτόκια θε πρέπει να είναι χαμηλότερα σε σχέση με άλλες οικονομίες, καθώς και ότι το ισχυρό δολάριο πλήττει τον τομέα μεταποίησης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,267%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,338%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,403% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1077 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.