search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:58
MENU CLOSE

Τσίπρας στο OPEN: Κριτική στην κυβέρνηση για αυταρχισμό-διαφθορά, στήριξη στο προσφυγικό

19.11.2019 17:50
Τσίπρας στο OPEN: Κριτική στην κυβέρνηση για αυταρχισμό-διαφθορά, στήριξη στο προσφυγικό - Media

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αρχικά ρωτήθηκε για την παρουσία του στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οπότε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις», εξηγώντας για ποιο λόγο δεν πήγε μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. Παράλληλα, απέδωσε αντικυβερνητικό χαρακτήρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

«Ως πρωθυπουργός δούλεψα για την καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός» ανέφερε σε άλλη ερώτηση, τονίζοντας ότι δεν μετείχε παλαιότερa στην πορεία, καθώς αυτή έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία του. Επιχείρησε, δε, να εμφανιστεί ως ένας πολιτικός που, όταν κατείχε το αξίωμα, δεν έκανε εκείνα που έκαναν οι προκάτοχοί του, αλλά κατέβαινε στον κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση ενός συστήματος που ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ μίλησε για «υπερ-δεξιούς υπουργούς», που έχουν επιχειρήσει να αναθεωρήσουν την ιστορία, ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νεολαίας.

«Αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα νόμος και τάξη» είπε ακόμη, υποστηρίζοντας ότι «βιώνουμε περίοδο όπου το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό, του οποίου τα αυτιά είχε χαϊδέψει προεκλογικά, με ένα ακραίο δόγμα ‘τάξης και ασφάλειας’».

«Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα» με την εικόνα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα στην περιοχή. Η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, παρατήρησε, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων στα Εξάρχεια.

«Επί των ημερών μας η ελληνική αστυνομία είχε επιτυχίες σε σχέση με την παραβατικότητα στα Εξάρχεια», είπε ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση θα οξύνει το υπαρκτό πρόβλημα στην περιοχή» και κατηγορώντας την για «πολιτική κερδοσκοπία στα Εξάρχεια. […] Επί των ημερών μας οι δείκτες της εγκληματικότητας είχαν μειωθεί».

Για ποινικούς κώδικες:Deal με τους εγκληματίες του «λευκού κολλάρου»

«Η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες ήταν για τις μολότοφ;», σχολίασε εν είδει ερώτησης ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως η κυβέρνηση αλλάζει τους ποινικούς κώδικες για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. «Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι “μπαχαλάκηδες” που φορούν γραβάτες και κοστούμια», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο η κυβέρνηση έχει απορρίψει ως παραπλανητικό, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «εγκληματιών του ‘’λευκού κολάρου’’», όπως ανέφερε.

Χαρακτήρισε ακόμη «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Ειρωνεύτηκε, δε, την κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. «Δεν έλεγαν ότι θα τον έχουν τελειώσει σε μια βδομάδα, όταν γίνουν κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας ωστόσο κάθε έκνομη ενέργεια.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε «στο μιντιακό σύστημα που “λιβανίζει” την κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Η κυβέρνηση κάνει «deals» με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, πληρώνει ο ελληνικός λαός και είναι «δανεικά και αγύριστα».

Οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν την οικονομία, τόνισε, γιατί «έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους».

Από τις 7 Ιουλίου έχουν «εκτραχυνθεί» οι τράπεζες στο να επιβάλουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, γεγονός που συνέδεσε με την κυβερνητική αλλαγή. Υποστήριξε, δε, ότι οι τράπεζες «ανέστειλαν μέρος των χρεώσεων και δεν τις πήραν πίσω».

Για Νovartis: «Πήγαμε σαν τις αρσακειάδες, με το σταυρό στο χέρι»

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, o A. Tσίπρας διερωτήθηκε «αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ παραδέχθηκε ότι «πήγαμε σαν Αρσακειάδες, με το σταυρό το χέρι στην υπόθεση αυτή». «Δεν γνωρίζαμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να πάρει από πάνω του την ευθύνη για την στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, κάλυψε για μια ακόμη φορά τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επιμένοντας ότι η Novartis είναι ένα σκάνδαλο «εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών» και τόνισε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε «δημόσια ταλαιπωρία» για την υπόθεση Novartis, ενώ κάλεσε τα ΜΜΕ να προβάλλουν «το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis, το σκάνδαλο αυτό είναι παγκόσμιο, έχει απασχολήσει όλο τον κόσμο».

Για τον ΠτΔ:

Για το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται με 120 ψήφους. Επιχειρείται ευτελισμός του θεσμού από την κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης και του ίδιου του Προκόπη Παυλόπουλου από την κυβέρνηση. Όσον αφορά στην ονοματολογία για τον ΠτΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «με ενοχλούν αυτά τα “καλλιστεία”.

«Δεν είναι κριτήριο, αν συμφωνούσαμε πάντοτε αλλά τίμησε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας» απάντησε κληθείς να σχολιάσει την άρνηση Παυλόπουλου να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης.

Για προσφυγικό: «Πρέπει να στηριχθεί αυτή η πολιτική»

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις την Τετάρτη, ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ν.Δ. προεκλογικά παραπλάνησε με το προσφυγικό», ωστόσο υπογράμμισε ότι «παρά τις “ατσαλιές” στην διαχείριση πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και αυτή η πολιτική πρέπει να στηριχθεί». Κάλεσε δε και τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να το στηρίξουν λέγοντας πως «έχοντας αίσθημα ευθύνης, θέλω να πω και σε περιφερειάρχες και δημάρχους, ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός “. Συμπλήρωσε πως «ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το ψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι θα κάναμε άλλες επιλογές όπως είχαμε προαναγγείλει για παράδειγμα τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι στοχευμένες παρεμβάσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Γύρω στο Πάσχα το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι αυτό θα γίνει γύρω στο Πάσχα, «λίγο πριν η λίγο μετά» όπως είπε.

Στο ερώτημα για τη λεγόμενη «πασοκοποίηση» και το αν αυτή αποτελεί κίνδυνο κατά την άποψή του απάντησε: Εξαρτάται τι εννοεί κανείς με τον όρο Πασοκοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής είχε δύο περιόδους και δύο πρόσωπα, είχε το πρόσωπο το οραματικό και το πρόσωπο της διαφθοράς. Κρατάμε το οραματικό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, πρωτοποριακό κόμμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα δυνατό κόμμα της αριστεράς, έχει τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη» αλλά ντε φάκτο έχει καταλάβει στο χώρο της πολιτικής γεωγραφίας τον χώρο της κεντροαριστεράς δηλαδή από τα αριστερά της αριστεράς ως το χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Αν δείτε τον κόσμο που μας ψηφίζει, τον κόσμο που μας στηρίζει και πώς αυτοποθετείται πολιτικά αυτό έχει ήδη συμβεί. Δεν νομίζω ότι είναι αντικείμενο συζήτησης

«Ναι στην εκλογή από καθορισμένη βάση, στο μέλλον»

Στο ερώτημα για την εκλογή από τη βάση και αν χρειάζεται τέτοιου είδους νομιμοποίηση απάντησε «το ότι δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση είναι δεδομένο. Εγώ διαφώνησα με ένα μοντέλο να εκλογής από μία βάση απροσδιόριστη. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό για την κομματική δημοκρατία . Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι καλό το ‘’ανοίξαμε και σας περιμένουμε’’ και να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων για τον πρόεδρο του άλλου κόμματος, όπως συνέβη. Εγώ πιστεύω ότι η εκλογή της ηγεσίας από την βάση είναι μια εύλογη συζήτηση την οποία πρέπει να την εξετάσουμε με σοβαρότητα στο συνέδριο του κόμματος την άνοιξη για το από εδώ και στο εξής, (σ.σ. διευκρίνισε ότι στο προσεχές συνέδριο θα εκλεγεί από το σώμα του συνεδρίου). Επανέλαβε ότι «διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο ανοιχτή βάση ‘’μπάτε σκύλοι αλέστε’’. Όταν η βάση θα έχει προσδιοριστεί όταν τα μέλη θα είναι συγκεκριμένα είναι ένα αίτημα το οποίο εγώ το βλέπω με συμπάθεια»

«Δεν είμαι ισόβιος πρόεδρος, θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή»

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας μετά από πιθανή ήττα στις επόμενες εκλογές απάντησε ότι δεν έχω παντρευτεί τη θέση αυτή, δε λειτουργώ ποτέ με τη λογική ότι θα είμαι ισόβιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι πάντοτε στην πρώτη γραμμή, είμαι ήδη 11 χρόνια πρόεδρος. Ωστόσο νομίζω αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα αφορά μόνο τη δική μου γνώμη αλλά θα αφορά και τη γνώμη των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:57