search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:47
MENU CLOSE

Λήγει η μετενέργεια – Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας

14.05.2012 07:06
Λήγει η μετενέργεια - Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας - Media

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα Δευτέρα (14/5) η μετενέργεια για τις συμβάσεις, γεγονός που αλλάζει ριζικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας.

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα Δευτέρα (14/5) η μετενέργεια για τις συμβάσεις, γεγονός που αλλάζει ριζικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα για όσες συμβάσεις έχει παρέλθει το χρονικό όριο των τριών μηνών ισχύει μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως η μείωση των μισθών θα φτάσει το 15% έως 20%.
 
Με τη λήξη της μετενέργειας οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν, ενώ συνολικά καταργούνται περίπου 70 επιδόματα.

Σκληρές μειώσεις

Παράλληλα, κι όπως αναφέρει η Ημερησία, με την εφαρμογή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων οι μισθοί ενδέχεται να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα η μείωση κατά περίπτωση να φτάνει έως και 40%

Λήγουν και σε όσους δεν έληξαν

Ήδη για το 41% της αγοράς έχουν λήξει οι συμβάσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη 23 κλάδοι ή επαγγελματικοί τομείς των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2012.

Στην κατηγορία αυτή έχουμε, μεταξύ άλλων, και τους κινηματογράφους, εκπαιδευτικοούς ΙΕΚ, ξενοδοχεία Ο.Χ., εμπόριο (ΣΕΛΠΕ), εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ξένες αεροπορικές εταιρείες, μηχανικοί ΣΤΕΒ και ΟΣΕΤΕ.

Υποχώρηση μισθών και με τις συλλογικές συμβάσεις
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από τη ψήφιση του τελευταίου νόμου (στις 14 Φεβρουαρίου) μέχρι τώρα,σε όσες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσον όρο οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 22%.
 
Τέλος, η ίδια έκθεση αναφέρει πως έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα, με μειώσεις που φτάνουν έως και το 35%, και 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:45