search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:58
MENU CLOSE

Eφιάλτης το μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση υιοθετεί σκληρά μέτρα και ζητά συναίνεση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2100
21-11-2019
21.11.2019 04:00
copa_libertadores_0.jpg

 

Τη δεύτερη απόπειρά της να εμφανιστεί ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσω του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα σημεία πρώτης εισόδου, δηλαδή τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην ενδοχώρα.

Το σχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μπορεί μεν να περιλαμβάνει και μέτρα όπως τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία μοιάζουν να ικανοποιούν το «περί δικαίου» αίσθημα της πιο σκληροπυρηνικής ομάδας «γαλάζιων» ψηφοφόρων, ωστόσο επί της ουσίας αποτελεί νέα υπαναχώρηση από τις προεκλογικές σκληρές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Εικόνα, πάντως, που παραπέμπει ευθέως στο «νόμος και τάξη» είναι ο πυρήνας των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, με κλειστά κέντρα σε πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), σύμφωνα με όσα είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Άμυνας και ειδικός συντονιστής για το Μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής. Τα ΚΥΤ, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Μόριας, σταδιακά θα κλείσουν και στόχος μέχρι το τέλος του επόμενου έτους είναι να μετακινηθούν 20.000 άτομα από τα νησιά.

«Στο εσωτερικό η πολιτική μας στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, τις αυξημένες επιστροφές μεταναστών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα» περιέγραψε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του ο Στεφανής τόνισε πως με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό «επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή».

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Άμυνας επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί, με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τις αρχές του 2020».

«Βάλτε πλάτη»

Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό-μεταναστευτικό μοιάζει να μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη για την κυβέρνηση και για τη Ν.Δ., καθώς δοκιμάζει τις αντοχές της σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ανικανότητα και ατολμία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, να χρησιμοποιήσει αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες της χώρας και ζητώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ να βάλουν πλάτη και να κατευνάσουν τις αποκρουστικά ρατσιστικές αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές τους.

Η κίνηση αυτή του Μητσοτάκη έρχεται εμφανώς σε κόντρα με τα όσα προεκλογικά δήλωνε σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός και αντιτίθετο στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα αλλά και η Ν.Δ. συνολικά «χάιδευε» τα αυτιά όσων αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο αυτό.

Για να… πετύχει η αποσυμφόρηση, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ανέδειξε από τη συνάντηση στο Μαξίμου τη Δευτέρα με τους 13 περιφερειάρχες το μήνυμα του πρωθυπουργού να δείξουν αλληλεγγύη και να δεχθούν μετανάστες στις περιοχές τους. Παράλληλα, εξαγγέλθηκαν προσλήψεις για τη φύλαξη των συνόρων, αυστηρότερος έλεγχος των ΜΚΟ και τονίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο.

«Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους περιφερειάρχες.

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» δήλωσε ο Μητσοτάκης, ζητώντας από τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού.

«Στα όριά της»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Μητσοτάκης, λαμβάνοντας μέρος, την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο καταστατικό και εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, έθεσε το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού για ακόμη μία φορά.

«Για εμένα η βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου με νέους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

«Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» υποστήριξε ο Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ, ενώ στο ίδιο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην κεντρική του ομιλία την Πέμπτη.

Ο Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. «Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Υπέρμετρη δράση»

Αν κάποιος εντάξει το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στη συνολική πολιτική «νόμου και ασφάλειας» της κυβέρνησης, τότε μάλλον το Μαξίμου θα πρέπει να προβληματίζεται, καθώς ο σχεδιασμός και η επιχειρησιακή εκτέλεση της επιχείρησης «επέτειος Πολυτεχνείου 2019» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δημιούργησε προβληματισμό και ανάγκασε ακόμα και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να αποδοκιμάσουν πρακτικές και συμπεριφορές των αστυνομικών δυνάμεων.

Ενώ από τη μία τα δικαστήρια μετατρέπουν σε πλημμελήματα τις κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, συνεχίζεται η ένταση σχετικά με τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για ακραία βία και κακοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας εκ των εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ αποδοκίμασε ανοιχτά τις καταγγελλόμενες ακρότητες, καθώς με αφορμή τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ που προηγήθηκαν της επετείου του Πολυτεχνείου παραδέχθηκε ότι «υπήρξε υπέρμετρη δράση της αστυνομίας».

Σε αυτό το κλίμα και σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν αυτή η κυβέρνηση είχε ένα πρόσωπο (πέρα από το πρόσωπο του πρωθυπουργού, φυσικά), δεν θα ήταν οι υπουργοί της που κάνουν… παρέλαση στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά ένας υπουργός… πράσινων αποχρώσεων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς ουσιαστικά έχει πάρει πάνω του το κυβερνητικό (προβεβλημένο) έργο και αυτό γιατί η ατζέντα «νόμος και τάξη» παίζει ψηλά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που το θέμα ήταν «τρόικα και μέτρα».

Οι παροικούντες την πολιτική σκηνή της χώρας τονίζουν ότι αν η κυβέρνηση… τη βγάλει καθαρή και στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, τότε δύσκολα θα χάσει το έρεισμά της στην κοινή γνώμη, ακόμα και σε εκείνη που βγαίνει στους δρόμους με σημαίες για να διαδηλώσει κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

«Νόμος και τάξη»

Άλλωστε, το θέμα της ασφάλειας μοιάζει να «βολεύει» το Μαξίμου, που ακόμα δεν έχει δώσει αξιόλογο δείγμα δικής του γραφής στο πεδίο της οικονομίας. Η δημόσια ατζέντα, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες μονοπωλείται σχεδόν από τα Εξάρχεια, την τρομοκρατία, τους «μπαχαλάκηδες» (νέα αγαπημένη λέξη) και το σχέδιο «καθαρές ταράτσες» από την ΕΛΑΣ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Έτσι, τα Εξάρχεια έχουν γίνει σημείο αναφοράς, σε βαθμό που όσοι κατοικούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορεί και να νομίζουν ότι κάποιος χρειάζεται αλεξίσφαιρο προκειμένου να διασχίσει την πλατεία. Άλλωστε, στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα ευρήματα μέσα στο στέκι των αντιεξουσιαστών στην πρώην ΑΣΟΕΕ χρησιμοποιείται η λέξη «ορμητήρια» για τους υπό κατάληψη χώρους, ενώ το διαμέρισμα στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, που ερευνήθηκε μία μέρα μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου αποκαλείται «διαμέρισμα-γιάφκα», καθώς μέσα σε αυτό βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και πέτρες για επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ήταν… προγραμματισμένο να γίνουν μετά το τέλος της πορείας.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ παραπολιτικών στηλών, επιβλήθηκε «αφωνία» σε στελέχη που ενδέχεται να κάνουν ζημιά στο κυβερνητικό προφίλ, όπως είναι για παράδειγμα η Δόμνα Μιχαηλίδου, που συνέκρινε τα ευρήματα στην πρώην ΑΣΟΕΕ με τα όπλα της Συρίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση για να διαψεύσει πρωτοσέλιδο με καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών. «Οι αστυνομικές Αρχές εκτελούν τα καθήκοντά τους με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα και αυτό τηρείται απαρέγκλιτα» αναφέρεται.

«Πονοκέφαλος» τα ξένα ΜΜΕ

Αλλά και στο πεδίο της επικοινωνίας δεν είναι όλα ρόδινα για την κυβέρνηση, καθώς δύο μεγάλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης προκάλεσαν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου με ρεπορτάζ τους. Πρόκειται για το Reuters, το οποίο αποκάλυψε σχέδιο της κυβέρνησης για την πώληση ασφαλιστικών οφειλών σε fund επικαλούμενο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, δημοσίευμα που διαψεύστηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, μεγαλύτερη αμηχανία προκάλεσε δημοσίευμα των «Financial Times» σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που αφορούσε άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση «μαύρων» εσόδων. Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η τροποποίηση η οποία προβλέπει ότι τα άτομα αυτά αποκτούν το δικαίωμα να ανακτήσουν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, αν δεν οδηγηθούν σε δίκη εντός 18 μηνών, αποτελεί πισωγύρισμα και έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του «μαύρου» χρήματος.

Το δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο αξιοποιήθηκε άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποχρέωσε την κυβέρνηση να αντιδράσει μέσω επιστολής του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην εφημερίδα, κάνοντας λόγο για απόλυτα παραπλανητικό άρθρο. Ο Γεραπετρίτης στην επιστολή σημειώνει ότι η εν λόγω τροπολογία προστέθηκε, ώστε ο ελληνικός Ποινικός Κώδικας «να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:57