search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:49
MENU CLOSE

Πρώτη κατοικία: Τι αλλάζει στο πλαίσιο προστασίας από 1/5/2020

21.11.2019 07:40
Πρώτη κατοικία: Τι αλλάζει στο πλαίσιο προστασίας από 1/5/2020 - Media

 

Την τελευταία ευκαιρία για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους με προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια η τετράμηνη παράταση του νόμου 4605/2019 που εξασφάλισε από τους Θεσμούς η κυβέρνηση. Από την 1η Μαΐου του 2020, η πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελεί θέμα κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής, παύοντας να λειτουργεί ως  “παρακολούθημα” των δανειακών συμβάσεων.

Η χορήγηση παράτασης τεσσάρων μηνών στο προστατευτικό πλαίσιο του νόμου 4605/2019, εγκρίθηκε από τους Θεσμούς και σημειώνεται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που ανακοίνωσε χθες για την Ελλάδα η Κομισιόν. Η παράταση δόθηκε μετά τις συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και  περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι με τις τροποποιήσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση στις 14 Νοεμβρίου για την απλοποίηση των διαδικασιών του ν. 4605/2019, οι δανειολήπτες μπορούν κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού, να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ και να λάβουν, εφόσον είναι επιλέξιμοι προστασίας, ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. 

Προς ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους

Η παράταση των τεσσάρων μηνών που δόθηκε στον νόμο 4605/2019, ούτε τυχαία είναι, ούτε και ελαστική. Μέσα στο διάστημα του τετραμήνου θα έχει ετοιμαστεί και ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα των φυσικών προσώπων, το οποίο θα καλύπτει συνολικά την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους και θα περιλαμβάνει α) τη ρύθμιση/αναδιάρθρωση, β) την πτώχευση και γ) την “δεύτερη ευκαιρία” σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα ξεκινήσει τις εργασίες της την 1η Δεκεμβρίου.

Mε το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, συνολικά προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιους οργανισμούς, θα γίνεται μέσω της λειτουργίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν όλα τα επιμέρους εργαλεία που υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζουν “κατακερματισμένα” το χρέος των ιδιωτών και θα αφομοιωθούν σε ένα “υπερ – εργαλείο” το οποίο θα στοχεύει:

–   στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας στους βιώσιμους οφειλέτες,

–  στην εκκαθάριση των μη βιώσιμων, και

–  στον εντοπισμό και αποκλεισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Οι αλλαγές αυτές δεν θα περιλαμβάνουν νομοθετήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς αυτή, πανευρωπαϊκά, δεν προστατεύεται δια νόμων, αλλά αποτελεί αντικείμενο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. Κατόπιν αυτού, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά υπό άλλο πλαίσιο, σαφώς πολύ περιορισμένο, για τους πλέον ευάλωτους πολίτες. Έτσι π.χ., η επιδότηση που χορηγεί σήμερα το κράτος στους δανειολήπτες για την πρώτη κατοικία μέσω των διαδικασιών του νόμου 4605/2019, θα αποτελεί μετά την 30ή Απριλίου του 2020 αντικείμενο, πιθανότατα, του Υπουργείου Εργασίας.

Πηγή capital.gr 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:48