search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:06
MENU CLOSE

Κ. Μητσοτάκης: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία

21.11.2019 09:32
Κ. Μητσοτάκης: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο πρόβλημα, αλλά και ευκαιρία - Media

 

Τον στόχο η Ελλάδα να γίνει μια πρωτοπόρος χώρα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση τουλάχιστον ως το 2028 και την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021, προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου του ΕΛΚ με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός είπε πως «προχωράμε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη στη μείωση της χρήσης πλαστικών και συγκεκριμένα στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021».

Αναλύοντας τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον». Σημείωσε επίσης πως «η ηθική διάσταση είναι προφανής, αλλά και η πολιτική διάσταση είναι επίσης ξεκάθαρη στο μυαλό μου».

Αναφερόμενος στην ευθύνη των πολιτικών ηγετών, ο πρωθυπουργός είπε πως «είτε θα επιλέξουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας δίνοντας εμείς το θετικό παράδειγμα, υλοποιώντας ουσιαστικές πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, είτε θα χάσουμε την επαφή μας με τη νεότερη γενιά, η οποία ευτυχώς ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο από ό,τι η δική μας γενιά».

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία. «Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη θα είναι είτε βιώσιμη, είτε δεν θα υπάρχει» υπογράμμισε.

Εξίσου μεγάλη σημασία έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σε μια πλευρά της κλιματικής αλλαγής που έχει υποτιμηθεί και αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσουμε αυτή την υψηλού επιπέδου διάσκεψη, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και για να διαμορφώσουμε στέρεα βήματα και ένα σχέδιο δράσης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ, κατά την οποία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

Αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη νέα ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κ. Πλένκοβιτς υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο του στο Ζάγκρεμπ στις 8το πρωί και είχαν 40λεπτη συνομιλία.

Είναι ευκαιρία να τεθεί μια νέα φιλόδοξη ατζέντα και για τις δύο χώρες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαϊκισμός σε όλη την Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει χωρίς τακτικισμούς, αλλά με ορθολογικές πολιτικές. 

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως «είμαστε συνεπείς με αυτά που είχαμε δηλώσει πριν εκλεγούμε». Διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που -όπως υπογράμμισε- είναι προτεραιότητα για μας. Τόνισε, επίσης, πως η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Πλένκοβιτς για την «εξαιρετική διοργάνωση» του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για συνέχιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λίγα λεπτά πριν από το μεσημέρι, στις 11:50 ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ, κατά την οποία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:06