search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:13
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Προς το «όχι» για την ψήφο των αποδήμων – «Όχι» και στην αλλαγή του άρθρου για την εκλογή ΠτΔ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2100
21-11-2019
23.11.2019 04:00
kke_6.jpg

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΚΚΕ να μην ψηφίσει τελικώς το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων άφησε τις προηγούμενες μέρες ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΕΡΤ), υποχρεώνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σε δηλώσεις ότι είναι αισιόδοξος πως το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφιστεί με πλειοψηφία 300 βουλευτών.

Για την ακρίβεια ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δήλωσε ότι ύστερα από μια πρώτη εξέταση της κυβερνητικής πρότασης που μοιράστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα κόμματα, ο Περισσός είναι «βασικά» αρνητικός, αν και περιμένει να τοποθετηθεί οριστικά όταν έρθει το τελικό νομοσχέδιο.

«Η τοποθέτησή μου για να έχετε καθαρή άποψη είναι βασικά αρνητική, έτσι όπως έχουμε δει το σχέδιο νόμου» είπε.

Η πρώτη αξιολόγηση της κυβερνητικής πρότασης, επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, οδηγεί στο συμπέρασμα «ότι δεν καλύπτει αυτές τις προϋποθέσεις που είχαμε βάλει έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα». Το ΚΚΕ θεωρεί ότι οι διατυπώσεις που αφορούν σε διάφορα ζητήματα, τόσο στην πρόταση που αποτελεί τη βάση τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου όσο και στις αλλαγές των σχετικών άρθρων στη συνταγματική αναθεώρηση, αφήνουν κενά που μπορεί τελικώς να επιτρέψουν αυτό που το ΚΚΕ βάζει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει, δηλαδή να μην γίνεται αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη, συνυπολογίζει και το θέμα του εκλογικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, από το οποίο, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, προκύπτει ο κίνδυνος μελλοντικά να ανέβει το πλαφόν εισόδου στη Βουλή διευρύνοντας έτσι την ανισοτιμία της ψήφου, η οποία κατά τον ίδιο υφίσταται και σήμερα με τον νόμο της απλής αναλογικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν είναι «απλή και ανόθευτη» όπως ζητάει το ΚΚΕ.

Από κει και πέρα εξήγησε ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο όπου «έχουμε απ’ τη μια αλλαγή του εκλογικού σώματος, το οποίο μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα με το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο, όχι μόνο απ’ την ψήφο των αποδήμων αλλά και απ’ το εκλογικό σύστημα που θα φέρει η Ν.Δ.».

«Να μείνει ως έχει η εκλογή ΠτΔ»

Θέση πήρε ο Δ. Κουτσούμπας και για το ζήτημα των αλλαγών στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή και την τρέχουσα συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ΚΚΕ απορρίπτει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα άλλα κόμματα. Εξήγησε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί επί της αρχής με το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τις εκλογές υπό το επιχείρημα της σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος. Όπως είπε στην παραπάνω συνέντευξη στην ΕΡΤ: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι δημιουργείται αστάθεια επειδή ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει με εκλογές. Κι αν δημιουργείται αστάθεια σ’ ένα άδικο σύστημα, καλό είναι αυτή την αστάθεια ο ελληνικός λαός να την αξιοποιήσει προς όφελός του».

Στη βάση αυτή διεμήνυσε σε όσους ποντάρουν – στο πλαίσιο ασκήσεων επί χάρτου – στη συναίνεση του ΚΚΕ σε κάποια «αριστερή» υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας πως δεν πρόκειται αυτό να συμβεί, καθώς ο θεσμός είναι πάνω από το πρόσωπο. Και συγκεκριμένα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί «βασικό πυλώνα αυτού του συστήματος, του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, που υλοποιεί απαρέγκλιτα την εκάστοτε απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:09