25/02/2021 21:13:37

Δέκα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Δέκα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα - Media

 

Τα φυτά μας αρέσουν.

Και ειδικά τα φυτά εσωτερικού χώρου, που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ύπαρξή τους στο χώρο και η ενασχόλησή μας με αυτά, μειώνουν το στρες, βοηθούν στην συγκέντρωση και βελτιώνουν τη διάθεση.

Πέρα, όμως, από τη χαλαρωτική επίδρασή τους, κάποια φυτά έχουν μια ακόμα πολύ σημαντική λειτουργία, η οποία είναι να καθαρίζουν τον αέρα από τοξίνες.

Τοξικές ενώσεις, όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το ξυλόλιο και η αμμωνία, βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, λόγω των απορρυπαντικών, των χρωμάτων στους τοίχους, των βερνικιών των επίπλων, και φυσικά λόγω του μολυσμένου από καυσαέρια αέρα.

Η NASA ερεύνησε και βρήκε τα πιο αποτελεσματικά φυτά καθαρισμού του αέρα κι εμείς σας τα παρουσιάζουμε:

 

Δράκαινα (Dracaena spp.)

Ιδιαίτερα δημοφιλής, δίνει εξωτικό τόνο στο σπίτι και το γραφείο. Αναπτύσσεται αργά μέχρι 1-2μ. ύψος, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φως, ενώ έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου.

Η δράκαινα έχει περισσότερες από 40 διαφορετικές ποικιλίες, ενώ οι πιο αποτελεσματικές για την απομάκρυνση των ρύπων είναι οι Dracaena Fragrans & Dracaena Marginata.

 

Φίκος Μπέντζαμιν (Ficus Βenjamina)

Ιδανικός για αρχάριους, ο φίκος μπέντζαμιν δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και μπορεί να ανεχθεί χαμηλή ένταση φωτός. Με το βαθυπράσινο γυαλιστερό του φύλλωμα και την εντυπωσιακή του ανάπτυξη, κοσμεί πολλά σαλόνια, γραφεία, μέχρι και μπαλκόνια, αφού είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, αρκεί να είναι άνω του μηδενός.

 

Κισσός (Hedera Helix)

Αναρριχώμενο φυτό γρήγορης ανάπτυξης, εκτός από το να καλύπτει εξωτερικές επιφάνειες κτιρίων, τα καταφέρνει εξίσου καλά και σε εσωτερικούς χώρους. Απομακρύνει αποτελεσματικά τη φορμαλδεΰδη και τη μούχλα του αέρα, ενώ φυτεμένος σε κρεμαστή γλάστρα διακοσμεί πολύ κομψά οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους. Ανθεκτικός τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες, προτιμά σκιερές γωνίες και αρκετή υγρασία.

 

Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum spp.)

Πολύ ανθεκτικό, με μικρές απαιτήσεις σε φως και πότισμα, είναι από τα πλέον κατάλληλα φυτά για καθαρισμό του χώρου μας, καθότι χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό απορρόφησης τοξινών και μούχλας, ενώ παράγει οξυγόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, το όποιο το καθιστά ιδανικό φυτό κρεβατοκάμαρας. Σύμφωνα με τη NASA, 3-4 σπαθίφυλλα είναι αρκετά για να φιλτράρουν ένα χώρο 80 τ.μ.

 

Φυτό «αράχνη» (Chlorophytum Comosum)

Το πιο εύκολο φυτό της λίστας, το αραχνόφυτο μεγαλώνει και πολλαπλασιάζεται γρήγορα και με ελάχιστο κόπο. Μπορεί να αναπτυχθεί με ελάχιστο φως και ανέχεται αραιά ποτίσματα. Ιδανικά, προτιμά φωτεινές θέσεις χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Τακτικά, μικρά αραχνόφυτα εκφύονται από το κέντρο του φυτού, και αρκεί να τοποθετηθούν σε χώμα ή νερό για να βγάλουν ρίζες σε λίγες μέρες.

 

Σανσιβέρια (Sanseveria Trifasciata)

Γνωστή ως «γλώσσα της πεθεράς», η σανσιβέρια είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό και φωτοσυνθέτει ακόμα και με ελάχιστο φως, αν και προτιμά ζεστά και φωτεινά σημεία. Ιδανική για σπίτια καπνιστών, καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τοξίνες που βρίσκονται σε πλαστικά, στον καπνό τσιγάρων και τις μπογιές. Όπως και το σπαθίφυλλο, είναι ιδανικό για κρεβατοκάμαρα, καθώς εκλύει οξυγόνο και τη νύχτα.

 

Ανθούριο (Anthurium spp.)

Το ανθούριο ή «φλαμίνγκο», είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και εντυπωσιακά κόκκινα άνθη. Για να διατηρήσει την ομορφιά του, απαιτεί αρκετό, αλλά όχι άμεσο φως και θερμοκρασίες 20- -25°C, καθώς και υψηλή σχετική υγρασία. ‘Όπως και τα προηγούμενα, απομακρύνει τους ρύπους και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από το καυσαέριο.

 

Πόθος (Εpipremnum Αureum)

Από τα πιο γνωστά φυτά διακόσμησης, ο πόθος καθαρίζει τον αέρα ενώ δίνει μια όμορφη νότα στο χώρο μας με το αναρριχώμενο φύλλωμά του σε σχήμα καρδιάς. Ανθεκτικό στην έλλειψη φωτός αλλά όχι στις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και χωρίς χώμα, σε ένα βάζο με νερό. Πρόσφατα, στον Καναδά δημιουργήθηκε μια γενετικώς τροποποιημένη ποικιλία πόθου, με ιδιαίτερα αυξημένη ικανότητα απορρόφησης χλωροφόρμιου και βενζόλιου.

 

Φιλόδεντρο (Philodendron spp.)

Αναρριχώμενο όπως ο πόθος και ο κισσός, το φιλόδεντρο έχει πολλές ποικιλίες με διαφορετικό σχήμα φύλλου η καθεμία. Εχει σχετικά μικρές απαιτήσεις σε φως και προτιμά ζεστή και υγρή ατμόσφαιρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον καθαρισμό του αέρα από τη φορμαλδεϋδη.

 

Φτέρη της Βοστώνης (Nephrolepis Εxaltata)

Αν και σχετικά εύκολη στη συντήρησή της, η φτέρη της Βοστώνης αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά σημέια με έμμεσο φως και υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα. Απαιτεί συχνά ποτίσματα και τακτικούς ψεκασμούς με νερό. Το ιδανικό φυτό για περιοχές με πολύ καυσαέριο, είναι το Νο.1 φυτό για την απομάκρυνση ρύπων, τοξικών ουσιών και κυρίως του ξυλόλιου και της φορμαλεδεϋδης.

Αν και τα φυτά αυτά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ιονιστές, ούτε να εκμηδενίσουν τους ρύπους και τις τοξίνες στον αέρα που αναπνέουμε, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του. Για καλύτερα αποτελέσματα, η Nasa συνιστά 1 φυτό ανά 9τ.μ. στο σπίτι ή το γραφείο μας.

Προσοχή αν υπάρχουν παιδία και κατοικίδια ζώα στο χώρο μας! Ο πόθος και το φιλόδεντρο είναι δηλητηριώδη για τους ανθρώπους, ενώ κάποια από τα φυτά της λίστας είναι τοξικά για ζώα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση κατάποσης, ενώ για τους μικρούς μας φίλους, ανατρέξτε στη λιστα της ASPCA για τα φυτά που είναι τοξικά για σκύλους και γάτες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.