search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:28
MENU CLOSE

Ολομέλεια Εφετών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» σε εφέτη-ανακριτή, η δικογραφία παραμένει στο Πρωτοδικείο

21.11.2019 14:37
Ολομέλεια Εφετών για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» σε εφέτη-ανακριτή, η δικογραφία παραμένει στο Πρωτοδικείο - Media
 
Σχεδόν καθολική ήταν η άρνηση της Ολομέλειας Εφετών να αναλάβει τη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ειδικός εφέτης ανακριτής.
 
Η Ολομέλεια Εφετών συνήλθε σήμερα μετά το μεσημέρι προκειμένου να εξετάσει την πρόταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Μωραϊτάκη που ζητούσε να οριστεί εφέτης για τον χειρισμό της ανάκρισης για την πολύνεκρη τραγωδία, λόγω της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της δημοσιότητας που είχε η υπόθεση.
 
Η Ολομέλεια, αφού άκουσε την αρνητική επί της πρότασης του κ. Μωραϊτάκη, τοποθέτηση του εισηγητή, προχώρησε σε ψηφοφορία κατά την οποία μόνον τρεις εφέτες τάχθηκαν υπέρ της ανάθεσης της υπόθεσης σε συνάδελφό τους, ενώ οι πλέον των 85 παρισταμένων ενέκριναν την εισήγηση που ζητούσε να παραμείνει η δικογραφία στον τακτικό ανακριτή που ήδη χειρίζεται τον φάκελο διατυπώνοντας ένα ηχηρό «όχι» στην αφαίρεση της δικογραφίας από το Πρωτοδικείο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους έγγραφο του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου με το οποίο τους ενημέρωνε πως εντός του Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Πρωτοδικών που χειρίζεται την κύρια ανάκριση θα έχει συντάξει κατηγορητήρια για όλους τους κατηγορουμένους, γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία θα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ώστε μετά τις απολογίες των κατηγορουμένων να φθάσει προς κρίση στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί ποιοι και γιατί θα παραπεμφθούν να δικαστούν για την τραγωδία.
 
Για την ολέθρια πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, που κόστισε την ζωή 102 ανθρώπων, διενεργήθηκε πολύμηνη εισαγγελική έρευνα από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο η οποία κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τέως δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, και της Πυροσβεστικής αλλά και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
 
Η δίωξη αφορά τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικών βλαβών κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:27