search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:18
MENU CLOSE

Τι θα γίνει με το υπερπλεόνασμα – Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το μέρισμα

21.11.2019 14:58
staikouras_8725.jpg

 

«Αθροιστικά, η οικονομική πολιτική βοηθά το 89% της κοινωνίας», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, προσθέτοντας ότι όποτε βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια, θα οδεύει για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης (σύμφωνα με άλλο στέλεχος, όποιος χώρος προκύπτει θα χρησιμοποιείται κατά 80% για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης).

Στο πλαίσιο αυτό, το μέγεθος των 436 εκατ. ευρώ της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τελικό, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διενεργεί μια νέα άσκηση ανώτατων οροφών δαπανών -προκειμένου να περιορίσει εκ των προτέρων φαινόμενα υποεκτέλεσης λόγω αδυναμίας απορρόφησης συγκεκριμένων δαπανών- ενώ αναμένονται τα τελικά στοιχεία για ΠΔΕ και έσοδα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός 2019 προβλέπει εκτέλεση ΠΔΕ 2,7 δισ. ευρώ μόνον τον Δεκέμβριο εφέτος, ενώ για το κλείσιμο του εφετινού προϋπολογισμού (σ.σ. στο τέλος του Φεβρουαρίου 2020) απομένει η είσπραξη εσόδων 10-11 δισ. ευρώ. Εκ των λόγων αυτών, είναι σαφές ότι η παραμικρή αλλαγή στις παραπάνω προβλέψεις μπορεί να επηρεάσει τον δημοσιονομικό χώρο και το ύψος του τελικού μερίσματος που θα διανεμηθεί.

Πάντως, οι σχετικές ανακοινώσεις -που δεν θα πρέπει να αναμένονται τον Νοέμβριο- θα γίνουν από τον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι παράγοντες διευκρίνιζαν πως ό,τι έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός ισχύουν στο ακέραιο (σ.σ. η ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων).

Σημειώνεται ότι από τα 436 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» (της τάξης των 200 εκατ. ευρώ) και να καλυφθεί ένα μέρος των υποχρεώσεων ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ ύψους 150-200 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό). Ενώ, έχουν ήδη διατεθεί άνω των 200 εκατ. ευρώ για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και 138 εκατ. ευρώ για τη μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει μεν οριακές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε προς διαβούλευση, αλλά θα υπάρξουν προσθήκες μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς και τους αρμόδιους φορείς. Με βάση τον προγραμματισμό, έως τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, το φορολογικό και ο «Ηρακλής» (κατάθεση αμέσως μετά τη γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και τον SSM, όπου έχει ήδη αποσταλεί το κείμενο). Ενώ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού δανείου του ΔΝΤ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:18