search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Κρίσιμες αντιστάσεις και διεθνές κλίμα, προβλημάτισαν το Χρηματιστήριο

21.11.2019 17:08
Τραπεζικές πιέσεις «έριξαν» το Χρηματιστήριο - Media

 

Η αδυναμία υπέρβασης κρίσιμων αντιστάσεων για τον γενικό δείκτη, όπως θεωρούνται οι 900 μονάδες από τους αναλυτές, σε συνδυασμό με την επιφυλακτική εικόνα των διεθνών αγορών, έδωσαν την ευκαιρία στους πωλητές να πιστωθούν την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι συνεχιζόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο, η αδύναμη εικόνα στα περισσότερα, μη τραπεζικά, blue chips, ο εμφανώς χαμηλότερος τζίρος και η εικόνα επενδυτικής εγκατάλειψης για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δεν αφήνει αμφιβολίες για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω και αν αποφεύχθηκε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -2,43%, Εθνική -0,98%, Eurobank -0,52%, Πειραιώς -1,22%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “το business plan της Alpha Bank θα διαλύσει τους φόβους για μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένων επιπέδων προβλέψεων και εποπτικών πιέσεων για de-risking του ισολογισμού της τράπεζας. Το de-risking είναι καλύτερο του αναμενόμενου σε ότι αφορά τον χρόνο του, την ποιότητα και το κόστος, ενώ η εστίαση της λιανικής στην κερδοφορία παραβλέπει τις πιέσεις στην τιμολόγηση” σχολιάζει η HSBC, η οποία διατηρεί αμετάβλητη την τιμή – στόχο στα 2,48 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “Buy”.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs, αναφέρει πως “η τράπεζα, με το τριετές της στρατηγικό σχέδιο, φέρνει μπροστά τις προσπάθειες μείωσης των NPEs μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων έως 12 δισ. ευρώ και φέρνοντας τον προηγούμενο στόχο της για NPEs 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα κατά 1 χρόνο, το 2020”. Επίσης, χαρακτηρίζει καλά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alpha Bank για το γ’ τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,1% το 2020 (έναντι 2,8% του ΑΕΠ που υπολογίζει η κυβέρνηση), έναντι 1,8% το 2019 και επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνει ακόμη ότι η σχεδιαζόμενη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία απ’ ότι προβλέπει.

Από την άλλη, πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, μέγεθος το οποίο δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, προβλέπει για φέτος ο προϋπολογισμός του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Για το 2020, ο πήχης τίθεται στο 3,56% του ΑΕΠ, με ένα περιθώριο ασφαλείας 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που θέτει η ενισχυμένη εποπτεία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2% για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, με την ανεργία να υποχωρεί από το 15,9% στο 14%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,58%), 3Ε (+0,86%), Lamda Development (+0,89%), Fourlis (+1,30%) και αμετάβλητη η μετοχή της Aegean Airlines.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-1,35%), Cenergy Holdings (-1,19%), ΔΕΗ (-1,46%), Ελλάκτωρα (-1,72%), ΕΧΑΕ (-1,54%), Motor Oil (-1,38%), Jumbo (-2,97%), TITC (-1,08%), Σαράντη (-1,53%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,20%).

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 5ετες Eurobond της Μυτιληναίος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή. Όπως έχει ανακοινωθεί η διαδικασία τρέχει μέσω της θυγατρικής της Mytilineos “Financial Partners SA”, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία προχωρά στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατ. με λήξη το 2024. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κινήθηκαν οι Fieratex (+5,65%), Frigoglass (+3,13%) και Εβροφάρμα (+2,17%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 890,47 (+0,01%) και 881,98 μονάδων (-0,94%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 883,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,78%.

Ο τζίρος στα 59 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33