search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:53
MENU CLOSE

Γερμανία: «Σκάνδαλο» η σύλληψη του Τούρκου δικηγόρου, νομικού συμβούλου της πρεσβείας στην Άγκυρα

21.11.2019 20:17
Γερμανία: «Σκάνδαλο» η σύλληψη του Τούρκου δικηγόρου, νομικού συμβούλου της πρεσβείας στην Άγκυρα - Media

 

Για «σκάνδαλο» κάνει λόγο η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Μετανάστευση (BAMF) αναφορικά με τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές ενός Τούρκου δικηγόρου που εργάζεται για την πρεσβεία της Γερμανίας στην Άγκυρα, ο οποίος προσέφερε βοήθεια στην πρεσβεία στις έρευνές της για τους τούρκους πολίτες που υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Γερμανία.

Ο δικηγόρος, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύεται ότι μετέφερε φακέλους με ευαίσθητες πληροφορίες για τους ανθρώπους που υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της BAMF.

Οι φάκελοι πλέον εικάζεται ότι βρίσκονται στα χέρια Τούρκων αξιωματούχων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, Γερμανοί αξιωματούχοι «φοβούνται ότι ευαίσθητα δεδομένα και ολόκληροι φάκελοι έως και 50 αιτούντων άσυλο έχουν πέσει στα χέρια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χανς Εκχαρντ Σόμερ δήλωσε πως η σύλληψη συνιστά «ένα σκάνδαλο εξωτερικής πολιτικής».

Η BAMF με έδρα την Νυρεμβέργη και το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο χρησιμοποιεί τη βοήθεια αντίστοιχων δικηγόρων για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους λόγους που οι μετανάστες δραπετεύουν από τη χώρα προέλευσής τους και για τους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αιτούντες άσυλο αν επιστρέψουν στις χώρες τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο δικηγόρος κατηγορείται για κατασκοπεία και είχε στην κατοχή του πληροφορίες για Κούρδους ακτιβιστές και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που η Άγκυρα κατηγορεί για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι όλες οι παρόμοιες συνεργατικές εργασίες με Τούρκους δικηγόρους διεκόπησαν εξαιτίας της σύλληψης.

Χθες πηγή προσκείμενη στο γερμανικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «ακατανόητο» το μέτρο αυτό των τουρκικών αρχών και πως οι αρχές της Γερμανίας εργάζονται «εντατικά» για να «αρθούν οι κατηγορίες» σε βάρος του νομικού συμβούλου της πρεσβείας στην Άγκυρα και να αφεθεί ελεύθερος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:51