search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:30
MENU CLOSE

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α.

22.11.2019 12:07
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. - Media

 

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι “θέλει να υπογραφτεί το συντομότερο η καταρχήν συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, όμως δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο”, υπενθυμίζοντας ότι δεν τον άρχισε η χώρα του και το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να τερματιστεί”.

Κατά 0,1% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μέτρια άνοδος ήλθε μετά την πτώση κατά 0,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ ήταν υψηλότερο κατά 0,5%, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

Σε υψηλό τριών μηνών ανήλθε ο δείκτης ΡΜΙ του τομέα μεταποίησης της ευρωζώνης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, έφτασε στις 46,6 μονάδες, από 45,9 τον Οκτώβριο, ενώ ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 46,4 μονάδες. Παρέμεινε ωστόσο χαμηλότερα από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο ΡΜΙ του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών, στις 51,5 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 52,2 και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 52,4.

O σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 50,3 μονάδες τον Νοέμβριο, από 50,6 τον Οκτώβριο.

Ένα νέο συνδυασμό ευρωπαϊκών πολιτικών για την προώθηση της οικονομίας της ευρωζώνης, ζήτησε σε ομιλία της η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι “η ΕΚΤ θα κάνει μια στρατηγική αναθεώρηση στο άμεσο μέλλον και η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της γρηγορότερα, με λιγότερες παρενέργειες, αν άλλες πολιτικές τη στήριζαν”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης προσπαθεί να αντιδράσει, μετά τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Στα, μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας στις 888,5 μονάδες (+0,58%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη κινούνται οι Motor Oil (+1,30%), Fourlis (+2,76%) και 3E (+1,81%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-1,09%), Cenergy Holdings (-1,20%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,15%) και Lamda Development (-3,01%).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α., η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον δείκτη FTSE25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings, που πλέον θα μετέχει στο δείκτη Mid Cap. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Τους όρους διάθεσης των μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε η Lamda Development. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 6,7 ευρώ, με αναλογία 1,21 νέες μετοχές για κάθε μια υφιστάμενη.

Εν τω μεταξύ, στο 2,75%, με πτωτικές τάσεις, δείχνει να διαμορφώνεται το αρχικό επιτόκιο για το ομόλογο της Μυτιληναίος. Πάνω από €1,3 δισ. οι προσφορές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:28