search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:56
MENU CLOSE

10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου: Οι πολιτισμοί όλου του κόσμου συναντιούνται στην Αθήνα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2100
21-11-2019
25.11.2019 04:00
normal.jpg

 

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest, που έφερε το αθηναϊκό κοινό κοντά στους πολιτισμούς όλου του κόσμου, επιστρέφει ανανεωμένο, γιορτάζοντας τα δέκα του χρόνια με προβολές, αφιερώματα και εκπαιδευτικές δράσεις στον κινηματογράφο Άστορ…

Φέτος, μάλιστα, το φεστιβάλ γίνεται πιο γιορτινό, καθώς η διάρκειά του αυξάνεται, το πρόγραμμά του διευρύνεται και οι δράσεις του εμπλουτίζονται. Μέσα από μια σειρά ταινιών, η Ελλάδα συναντά τη Βραζιλία, τη Δανία, την Ταϊλάνδη, την Αμερική, την Κίνα, με τα συναισθήματα χαράς, θλίψης, προσμονής και αγωνίας να εναλλάσσονται, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς.

Φοιτητικές ταινίες, πανόραμα, κινηματογραφικοί πειραματισμοί στην εθνογραφία, ειδικές και επετειακές προβολές είναι κάποια μόνο από τα νέα τμήματα που περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη σημαντικότητα του εθνογραφικού κινηματογράφου, που στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απομακρυσμένος από το κοινό όσο θα πίστευε κανείς…

Την αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει η ταινία «Προορισμός Καρδιά;/Heartbound» των Sine Plambech και Janus Metz, ένα τόσο ανθρωπολογικό όσο και κινηματογραφικό επίτευγμα που μελετά τις ζωές τεσσάρων οικογενειών, αλλά και το ταξίδι που κάνουν γυναίκες από την Ταϊλάνδη στη Δανία με σκοπό να παντρευτούν.

Παρούσες στο φεστιβάλ – για ακόμη μια χρονιά – είναι και οι φοιτητικές ταινίες. Πρόκειται για μια επιλογή των πιο άρτιων δειγμάτων από τις πολλαπλές ταινίες που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή πεδία. Έτσι, μέσα από την προσέγγιση της Lidija Burcak στο «Σπασμένο Δέρμα/Broken Skin» μαθαίνουμε πώς είναι να ζει κάποιος πάσχοντας από μια δερματική πάθηση, ενώ στις «Ιστορίες Λύκων/Histories of Wolves» της Agnes Meng παρακολουθούμε ένα εκπληκτικό μοντάζ «ντυμένο» με πορτογαλικούς μύθους, αφηγήσεις και μυστηριώδεις δολοφονίες. Στον πειραματικό «Κήπο του Διαβόλου/In the Devil’s Garden» ο Pavel Borecky μάς τοποθετεί μέσα σε ένα παζάρι ζώων σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Αλγερία, ενώ στην «Απουσία των Βερίκοκων/Absence of Apricots» (Daniel Asadi Faezi) κάτοικοι του Πακιστάν μάς αφηγούνται τις ιστορίες του ορεινού χωριού τους που πλημμύρισε και εξαφάνισε τα σπίτια τους.

Μέσω της ταινίας «Νορμάλ/Normal» της Adele Tulli, το τμήμα πανοράματος επιχειρεί να μας απαντήσει στην ερώτηση: Τι σημαίνει να είσαι «φυσιολογικός», επανεξετάζοντας τα έμφυλα στερεότυπα με μια υψηλής αισθητικής εικόνα που, αναμφίβολα, θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ έχουν, όμως, και οι κινηματογραφικοί πειραματισμοί στην εθνογραφία. Πρόκειται για το τμήμα όπου οι δημιουργοί πειραματίζονται με τα όρια του κινηματογραφικού είδους, τις τεχνικές αφήγησης και την εθνογραφική έρευνα, προσφέροντάς μας νέες εμπειρίες θέασης. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το πειραματικό «Voices of the Rainforest» του Steven Feld, το οποίο αναδεικνύει τη ρευστότητα που επικρατεί ανάμεσα στις σχέσεις της οικολογίας και της κοσμολογίας όπως αυτές καθορίζουν τη ζωή μιας κοινότητας στα τροπικά δάση της Παπούας Νέας Γουινέας.

Ακολουθεί η ενότητα «Initiations» όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις πρώτες απόπειρες νέων δημιουργών στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προκύψει από summer schools, ακαδημαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Με σταθερό ενδιαφέρον για τον ρόλο και τη σημασία του ντοκιμαντέρ, το φεστιβάλ παρουσιάζει το ειδικό αφιέρωμα «Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ. Μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της “πολιτιστικής κληρονομιάς”», δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο ως φορέα πολιτισμού και πολλαπλών ταυτοτήτων, εστιάζοντας παράλληλα στον τρόπο που η φύση και το περιβάλλον καθορίζουν την ύπαρξή του.

Στις ειδικές προβολές του φεστιβάλ παρακολουθούμε την ταινία «Rivers of Sand» του Robert Gardner, που αναδεικνύει τους περιορισμούς που δημιουργεί η παράδοση για τις γυναίκες της φυλής των Hamar, στη νοτιοδυτική Αιθιοπία, ενώ με τους «Ρυθμούς/Cadences» (Alexandra Tilman) και τις «Νέες Φωνές σε ένα Παλιό Λουλούδι/New Voices in an Old Flower» (Quino Piñero), την κινηματογραφική αίθουσα κατακλύζει τέκνο μουσική από παράνομα πάρτι στη Χάβρη.

Με αφορμή την επετειακή έκδοση του φεστιβάλ, η ενότητα με τον τίτλο «9+1 στιγμές/10 χρόνια Ethnofest» επιλέγει και παρουσιάζει μια ταινία από την κάθε χρονιά του φεστιβάλ εορτάζοντας έναν θεσμό που το αθηναϊκό κοινό αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Για ακόμη μια χρονιά πολλαπλές στο φεστιβάλ θα είναι οι εκπαιδευτικές του δράσεις, ενώ για πρώτη φορά, φέτος, διοργανώνεται πάρτι στο πλαίσιο εορτασμού των δέκα χρόνων του φεστιβάλ.

Προβολές, εικαστικά δρώμενα, μουσική και χορός αναμένεται να κάνουν το 10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου πιο πλούσιο από ποτέ!

INFO:

Διοργάνωση: ΑΜΚΕ Ανθρωπολογική Εταιρεία Αθηνών – Ethnofest υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή)

Από 27.11 έως 4.12.2019

Πρόσθετες πληροφορίες – κρατήσεις: www.ethnofest.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:56