search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:56
MENU CLOSE

Βουλή: Πενθήμερος μαραθώνιος με …συναίνεση «στο βάθος», για την αναθεώρηση του Συντάγματος

22.11.2019 20:41
Βουλή: Πενθήμερος μαραθώνιος με ...συναίνεση «στο βάθος», για την αναθεώρηση του Συντάγματος - Media

 

Με τη συζήτηση της τελευταίας ενότητας, που είχε στο επίκεντρο της τον τρόπο επιλογής των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών και την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές – ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκε ευρεία αποδοχή – η ολομέλεια της Βουλής ολοκλήρωσε την επεξεργασία των αναθεωρητέων συνταγματικών διατάξεων που προτείνουν τα κόμματα, και θα κληθούν να ψηφίσουν οι 300 βουλευτές την ερχόμενη Δευτέρα.

Κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, υπογράμμισε ότι όλη η συνταγματική διαδικασία υπηρετήθηκε από όλες τις πλευρές με υψηλό κοινοβουλευτικό ήθος και λόγο.

«Πετύχαμε πολλά και σημαντικά» είπε, και εξέφρασε την διαφωνία του με όσους υποστήριξαν ότι το αποτέλεσμα του συνταγματικού εγχειρήματος ήταν ασήμαντο.

«Θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα αυτή η συνταγματική διαδικασία. Μπορεί να ξεκίνησε άτολμη, στη συνέχεια όμως, μέσα από ένα υψηλού επιπέδου κοινοβουλευτικό λόγο και ήθος, βρέθηκε κοινός τόπος σε 9 σημεία τα οποία θα έχουν μεγάλη σπουδαιότητα στη λειτουργία του Συντάγματος», τόνισε ο κ. Τζαβάρας.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, «μεγάλες δημοκρατικές τομές και κατακτήσεις», τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και τον περιορισμό των προνομίων της βουλευτικής ασυλίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική για χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης του συντάγματος.

«Εξίσου λανθασμένη είναι και η άποψη ότι η αναθεώρηση ξεκίνησε δειλά. Η αλήθεια είναι ότι και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκαν δεκάδες προτάσεις. Λόγω όμως των μεγάλων ιδεολογικών πολιτικών διαφορών μας, οι περισσότερες δεν κατέληξαν. Το θεσμικό αποτύπωμα σε πράγματι δεν θα είναι ιδιαίτερα ευρύ η βαθύ αλλά είναι θετικό», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε ότι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις είναι αυτές που δεν επέτρεψαν να γίνει μια γενναία και τολμηρή αναθεώρηση του συντάγματος, που θα ανταποκρινόταν στις σύγχρονες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για μια αναθεώρηση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων».

Οι ειδικοί εισηγητές από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, Κώστας Χήτας και Αγγελική Αδαμοπούλου, υποστήριξαν ότι έγιναν άτολμα βήματα σε αυτή την αναθεωρητική διαδικασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54