search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Δυτική Ελλάδα: Λαθρεμπόριο με τον «χρυσό» ψωλιόγκο

23.11.2019 15:04
Δυτική Ελλάδα: Λαθρεμπόριο με τον «χρυσό» ψωλιόγκο - Media

 

Ολα τα είχαμε δει σ’ αυτή τη χώρα, αλλά λαθρεμπόριο με τα λεγόμενα «αγγούρια της θάλασσας», πρώτη φορά βλέπουμε, τουλάχιστον στην Δυτική Ελλάδα.

Οπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, στελέχη του Λιμεναρχείου Λευκάδας, μετέβησαν στον λιμένα του Μύτικα όπου εντόπισαν επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, να πραγματοποιεί εκφόρτωση αλιεύματος του γένους ολοθούριο σε φορτηγό όχημα – ψυγείο, χωρίς το εν λόγω σκάφος να φέρει την απαραίτητη από το νόμο άδεια.

Όπως αναφέρει το site pelop.gr συνολικά κατασχέθηκαν 31.288 τεμάχια ολοθούρια, υπολειπομένων διαστάσεων, συνολικού βάρους 800 κιλών, τα οποία και καταστράφηκαν.

Το γνωστό με την επιστημονική ονομασία «ολοθούριο» που ανήκει στην οικογένεια των αχινών και αστεριών, αποκαλείται από τους ψαράδες του Ιονίου και του Αιγαίου, «ψωλιόγκος» ή «αγγούρι» της θάλασσας» και η μοναδική χρήση του στην Ελλάδα, είναι μόνο για δόλωμα από ερασιτέχνες αλιείς σε παραγάδι.

Ζει κυρίως μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και τρέφεται με ζωικές ή φυτικές ουσίες από τη λάσπη του βυθού.

Κι αν το κανονικό αγγούρι δεν κοστίζει περισσότερα από 2 ευρώ το κιλό, ακόμα κι αν είναι βιολογικής καλλιέργειας, δεν ισχύει το ίδιο για τον θαλασσινό συνονόματό του.

Οσο αηδιαστικό κι αν μοιάζει στην όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία (ειδικά στην Κίνα και στην Ιαπωνία), με την τιμή του συχνά να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό!

Περιττό να αναφέρουμε πως βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα (κινέζικα κυρίως) ντελικατέσεν.

Πάντως, υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν νόμιμο εμπόριο και «χρυσές» δουλειές με το συγκεκριμένο είδος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:25