search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:58
MENU CLOSE

Μαλλιά: Βρέθηκε (;) το χάπι που σταματά τη γυναικεία τριχόπτωση

24.11.2019 09:03
Τρίχρονη ξεμάλλιασε τη διπλανή της επειδή της έσβησε το κεράκι στην τούρτα γενεθλίων της (Video) - Media

 

Μια δραστική ουσία που χορηγείται στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος σύμμαχος των γυναικών έναντι της τριχόπτωσης.

Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από μικρή προκαταρκτική μελέτη σε 17 γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία. Περισσότερες από τις μισές λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη βικαλουταμίδης είχαν σημαντική ανάπτυξη τριχοφυΐας, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Dermatologic Therapy.

Το φάρμακο θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προστάτη καθώς εμποδίζει την τεστοστερόνη από το να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα. Ως γνωστόν ο καρκίνος του προστάτη χρησιμοποιεί την τεστοστερόνη για να αναπτυχθεί. Συνεπώς η παρεμπόδιση της ορμόνης όχι μόνο επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και τον συρρικνώνει. Και αυτές ακριβώς οι ιδιότητες της βικαλουταμίδης ήταν που ώθησαν τους ερευνητές να την εξετάσουν ως αγωγή κατά της ανδρογενούς αλωπεκίας, της βασικότερης αιτίας τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Η τεστοστερόνη αν και θεωρείται ανδρική ορμόνη υπάρχει σε μικρές ποσότητες και στον γυναικείο οργανισμό και μπορεί να επιτεθεί στους θύλακες της τρίχας και να επιταχύνει την απώλεια τριχών στις γυναίκες. Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο εντείνεται μετά την εμμηνόπαυση καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες φθίνουν και η τεστοστερόνη γίνεται περισσότερο κυρίαρχη. Αυτή η ορμονική ανατροπή έχει ως αποτέλεσμα οι τρίχες να αδυνατίζουν και να μην μακραίνουν εύκολα και καθώς τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται τελικά σταματούν να παράγουν τρίχες.

Από ανδρογενετική αλωπεκία υπολογίζεται ότι πάσχουν μια στις τρεις γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, και έχει μάλιστα συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτή η μορφή τριχόπτωσης εκδηλώνεται μεταγενέστερα απ’ ότι στους άνδρες και προς το παρόν αντιμετωπίζεται με την χορήγηση μινοξιδίλης, που όμως δεν έχει αποτέλεσμα σε όλους και ενέχει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως δερματικά εξανθήματα και κεφαλαλγίες.

Στη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ramon y Cajal της Μαδρίτης, χορηγήθηκε σε 17 γυναίκες βικαλουταμίδη σε μορφή δισκίου καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα για έξι μήνες. Στο 53% των γυναικών διαπιστώθηκε «σημαντική βελτίωση στην πυκνότητα των μαλλιών», βάσει οπτικής αξιολόγησης πριν και μετά τη θεραπεία από δερματολόγους.

Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές παρενέργειες και οι Ισπανοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι «το φάρμακο μπορεί να είναι μια καινούρια και χρήσιμη λύση για τις γυναίκες» με ανδρογενετική αλωπεκία.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53