search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:57
MENU CLOSE

Χ.Α.: Παραμένει πρώτος στόχος, η υπέρβαση των 900 μονάδων

24.11.2019 11:27
Bloomberg: Ιστορική παγκοσμια πρωτιά για τις ελληνικές μετοχές το 2019 - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη δήλωση του κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ ότι “θέλει να υπογραφτεί το συντομότερο, η καταρχήν συμφωνία με τις ΗΠΑ”, προειδοποιώντας όμως ότι αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να συνεχίσει τον εμπορικό πόλεμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,44% και ανήλθε στις 403,98 μονάδες.

Με μικρά κέρδη, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής και στην Wall Street, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι “το Πεκίνο θέλει μια συμφωνία, που θα κινείται στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας, κάτι που δεν φαίνεται να συνάδει με τις βλέψεις του Ντόναλντ Τραμπ”. Λίγες μόλις ώρες μετά την παραπάνω δήλωση του Σι, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του “Fox” τόνισε: “Δεν μου άρεσε η λέξη ισότητα. Δεν μπορεί να είναι μια ισότιμη συμφωνία”, για να εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα στη συνέχεια λέγοντας ότι “ο ίδιος δεν βιάζεται να ολοκληρώσει τη συμφωνία και οι ΗΠΑ έχουν όφελος από τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα”.

Την αισιοδοξία των επενδυτών περιόρισε περαιτέρω η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών να κόψει την κρατική επιδότηση σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους των ΗΠΑ για την αγορά εξοπλισμού από τους κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς Huawei και ZTE, τους οποίους χαρακτήρισε “επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια”.

“Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη πηγή αστάθειας παγκοσμίως και οι πολιτικοί της περιφέρονται στον κόσμο δυσφημίζοντας αβάσιμα την Κίνα”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, που καταφέρθηκε εναντίον της Ουάσιγκτον από το περιθώριο της συνόδου της “G20” στην Ιαπωνία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,39% στις 27.875,62, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,22% στις 3.110,29 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 8.519,89 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βιομηχανικός δείκτης έγραψε απώλειες της τάξης του 0,5%, μετά από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα 0,3% χαμηλότερα, τερματίζοντας το ανοδικό σερί έξι εβδομάδων.

Ο Nasdaq, για την εβδομάδα σημείωσε απώλειες 0,3%, μετά από επτά εβδομάδες κερδών.

Πτωτικά έκλεισε το αργό την Παρασκευή, υποχωρώντας από το υψηλό δύο μηνών.

Το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,38% και έκλεισε στα 57,77 δολάρια το βαρέλι, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με απώλειες 0,1%.

Σε ό,τι αφορά το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου Brent, υποχώρησε σήμερα κατά 0,91%, κλείνοντας στα 63,39 δολάρια το βαρέλι και σημειώνοντας κέρδη, περίπου, 0,1% σε επίπεδο εβδομάδας.

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τα 1.473,40 δολάρια η ουγκιά, τερμάτισε τελικά τη συνεδρίαση στα 1.461,93 δολάρια με απώλειες 0,17%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Σε επίπεδο εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε υποχώρηση 0,3%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,68% Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε κέρδη 0,56%.

Εν τω μεταξύ, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του Eurobond της Μυτιληναίος. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και η εταιρεία άντλησε, μέσω του πενταετούς τίτλου, 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για το ευρωομόλογο της Μυτιληναίος ήταν σημαντική, καθώς προσφέρθηκαν κεφάλαια πάνω από 1,919 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, “τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης”.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, δήλωσε: “Η επιτυχής έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ στη διεθνή αγορά, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας. Ως μία διεθνής βιομηχανική εταιρεία, καλωσορίζουμε τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προσβλέπουμε να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε αξία, μέσω μίας πορείας βιώσιμης ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με αναλυτές, “το περιεχόμενο της αγοράς έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό νέων και γεγονότων, καθώς πριν την εκπνοή της χρονιάς επιχειρηματικά πλάνα μπαίνουν στην τελική ευθεία χρηματοδότησης. Έχοντας πολύ πιο βατό κόστος χρηματοδότησης οι ελληνικές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα, επενδύοντας ‘φρέσκο χρήμα’ με υψηλό βαθμό απόδοσης, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση και ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός κλάδος αναμένει το ‘πράσινο φως’ για να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις προβληματικών δανείων, με την αρωγή του σχεδίου ‘Ηρακλής’, το οποίο βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο, ως προς τις τελικές του διατυπώσεις”.

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.) “η άνοδος στερείται δυναμικής, το momentum, όσο πλησιάζει ο γενικός δείκτης τις 900 μονάδες, μειώνεται και οι επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλοι, που υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση, δείχνουν να δυσκολεύονται να περάσουν μακροχρόνιες αντιστάσεις στα διαγράμματά τους, με κύριο εκφραστή αυτής της δυσκολίας τον τραπεζικό κλάδο”.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα έσοδα από τις εταιρικές πράξεις του γ’ και δ’ τριμήνου. Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει γ’ τρίμηνο η Lamda Development, σε μια χρονική στιγμή που πιθανότητα να εφάπτεται της έναρξης της αύξησης κεφαλαίου. Επισημαίνεται, ότι στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 26ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley. Στον βασικό δείκτη συμμετέχουν οι ΟΠΑΠ Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΤΕ, Motor Oil, Τιτάν και Jumbo”.

“Έχουμε θέσει τις βάσεις για την επιστροφή στην κερδοφορία”, τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Πειραιώς. Υποστήριξε δε ότι η πρόοδος που έχει γίνει είναι εμφανής σε όλα τα μέτωπα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην βελτίωση της εικόνας, σε ότι αφορά την κεφαλαιακή θέση, με τον σχετικό δείκτη στο εννεάμηνο στο 16%, υψηλότερος κατά 200 μονάδες βάσης από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι “η Πειραιώς φέτος θα πληρώσει το κουπόνι για τα CoCos με μετρητά, όπως ήταν εξ αρχής η πρόθεση της διοίκησης. Η πληρωμή θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου. Η Πειραιώς προετοιμάζει τιτλοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, για τις οποίες θα αξιοποιήσει τον ‘Ηρακλή”.

“Για την εκκίνηση των εργασιών στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 προετοιμάζεται η διοίκηση της Lamda Development”, όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου.

Στο περιθώριο της πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εταιρεία, η οποία προωθεί ως γνωστόν μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ, καθώς και έκδοση ομολογιακού δανείου 850 εκατ. ευρώ, με στόχο να προωθήσει το πρώτο στάδιο της επένδυσης.

Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε πως η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, με την επιφύλαξη πως και για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης απαιτείται σειρά εγκρίσεων. Πρόσθεσε πως υπάρχει πολύ καλό κλίμα για την υλοποίηση του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develοpment ρωτήθηκε και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό, που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο (είναι μία από τις λεγόμενες αναβλητικές αιρέσεις) ώστε να υπογραφεί η τελική σύμβαση για την αξιοποίηση της έκτασης και να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός φαίνεται πως οδεύει προς σημαντική καθυστέρηση, αφού όλα δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις για το πρώτο στάδιο, την εξέταση των νομιμοποιητικών εγγράφων από την οποία θα κριθεί η παραμονή, ή όχι ενός υποψηφίου, πάνε για τον Δεκέμβριο.

Σε ερώτηση για τυχόν καθυστερήσεις λόγω προσφυγών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως “εμείς προετοιμαζόμαστε ώστε να ξεκινήσουμε το έργο με βάση το πλάνο. Προσφυγές υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, υπάρχουν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρχουν. Για να ξεκινήσουμε το έργο υπάρχουν οι αναβλητικές αιρέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, αυτό λέμε εξ’ αρχής και αυτό λέμε και τώρα. Θεωρούμε ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι”.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 25/11/2019, σύμφωνα με τις αριθ. 169/23.09.2019 & 169Α/08.11.2019 αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 421.272 μετοχές της εταιρείας Ιασώ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών με απόκλιση κατά ποσοστό μείον τρία τοις εκατό (-3%).

Από 25/11/2019, οι μετοχές της εταιρίας Ιασώ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,02 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,018 ανά μετοχή).

Μετά την αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Quest Συμμετοχών θα είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,04 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,14 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 7,2000.

Τέλος, οι μετοχές της εταιρείας BriQ Properties θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 23.843.062 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €2,10. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 28/11/2019, έως και 12/12/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 28/11/2019, έως και 09/12/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 25/11/2019, ορίζονται ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (22/11/2019): €2,2400 και –30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €2,1400.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39