search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:37
MENU CLOSE

Πώς η Τουρκία άνοιξε την όρεξη για… S-400 σε Ινδία, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία

24.11.2019 11:42
S-400: Η Τουρκία χαρακτήρισε «βαρύ σφάλμα» τις αμερικανικές κυρώσεις - Media

 

Στην Ουάσιγκτον συμβαίνουν περίεργα πράγματα, που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν την κατοχική δύναμη Τουρκία. Την Πέμπτη το απόγευμα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χωρίς αμφιβολία εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του, εμφανίστηκε στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για μια υψηλού επιπέδου ενημέρωση, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος ήταν από την Πολιτικο-Στρατιωτική Διεύθυνση και ήθελε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συνεργασία χωρών με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ενα από τα βασικά προβλήματα των Αμερικανών είναι η οικονομική και άλλη διείσδυση της Μόσχας και του Πεκίνου όχι μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η διείσδυση παρατηρείται παντού. Γρήγορα η συζήτηση οδηγήθηκε στο ρωσικό σύστημα S-400 που αγόρασε η Τουρκία και προτίθενται να προμηθευτούν η Ινδία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην τιμωρήσει την Τουρκία άνοιξε την όρεξη άλλων χωρών, οι οποίες πίστεψαν ότι εάν αγόραζαν ρωσικό οπλισμό δεν θα ακολουθούσε τιμωρία από την Αμερική στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA.

Η διαπίστωση αυτή κινητοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, που ήδη είχαν δεχθεί πολλά παράπονα από συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το μήνυμα ήταν ότι αφού δεν τιμωρείται η Τουρκία, θα αγοράσουμε και εμείς οπλισμό από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι η αμερικανική αντίδραση οφειλόταν ξεκάθαρα σε αυτήν τη διαπίστωση. Και ο αξιωματούχος φάνηκε σαν να ήταν έτοιμος από καιρό. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Υπάρχει περιθώριο για την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι. Ξέρουν ότι για να το κάνουν αυτό, πρέπει είτε να καταστρέψουν, είτε να επιστρέψουν (στη Ρωσία), είτε να απαλλαγούν με κάποιον τρόπο από τους S-400». 

Τοποθετήθηκε και στο θέμα των κυρώσεων λέγοντας στους πιεστικούς δημοσιογράφους μία κουβέντα, βάσει της οποίας στη συνέχεια υπέθεσαν ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Τουρκία. Για την Κίνα, που είναι εχθρική χώρα, χρειαστήκαμε εννέα μήνες για να επιβάλουμε τις κυρώσεις, είπε… Ηδη για την Τουρκία «τρέχει» ο πέμπτος μήνας από την παραλαβή των S-400 και, υποθετικά μιλώντας, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει τελική απόφαση σύντομα για το μέλλον του ρωσικού συστήματος, δεν θα τον σώσει ούτε ο εκβιασμός του στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο λόγος για τον οποίο καταλήγουν αναλυτές και δημοσιογράφοι σε αυτό το συμπέρασμα είναι ότι εάν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- δεν λήξει το θέμα των τουρκικών S-400, η αμερικανική πολεμική βιομηχανία θα υποστεί μια μεγάλη ήττα. Και η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία τόνισαν στους Αμερικανούς ότι εάν δεν αλλάξει απόφαση η Τουρκία ή δεν τιμωρηθεί από τον Λευκό Οίκο στην περίπτωση που κρατήσει τους S-400, θεωρούν ότι έχουν το πράσινο φως για να αγοράσουν και αυτές το σύστημα.

Για την Ινδία, αν και είναι μια ειδική περίπτωση, διότι διαθέτει πλούσιο ρωσικό υλικό, εντούτοις η αμερικανική συμβουλή είναι η ίδια, όπως και στις άλλες χώρες: Μην προχωρήσετε, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ντ. Τραμπ στον Ινδό πρωθυπουργό, όταν συναντήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνόδευσε επίτηδες στο ταξίδι του στο Τέξας, όπου μίλησε σε χιλιάδες Ινδούς. Η συμμόρφωση της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, ίσως και άλλων χωρών, εξαρτάται αποκλειστικά από την τελική στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή ethnos.gr/M.Iγνατίου

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15