search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:55
MENU CLOSE

Με Βρακοφόρους τα Γρεβενά υποδέχθηκαν τον σπάνιο «Ερωτόκριτο»

24.11.2019 16:25
Με Βρακοφόρους τα Γρεβενά υποδέχθηκαν τον σπάνιο «Ερωτόκριτο» - Media

 

Με άγημα Κρητών Βρακοφόρων, μεταφέρθηκε χθες, από την κεντρική πλατεία Γρεβενών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών το ένα από τα τρία και μοναδικά γνωστά αντίτυπα, του «Ερωτόκριτου», που εκδόθηκε το 1713 στη Βενετία, στο τυπογραφείο του Αντόνιο Μπορτόλι.

Το αντίτυπο δωρίσθηκε στη βιβλιοθήκη πριν από οχτώ χρόνια και χθες η πόλη το υποδέχτηκε επίσημα σε μία πανηγυρική τελετή.

Το πολύτιμο βιβλίο δώρισε στη βιβλιοθήκη ο φαρμακοποιός, Σοφοκλής Κυπριτζής, που το είχε στο σπίτι του ως οικογενειακό κειμήλιο από τους προγόνους του. Ο ίδιος, λόγω της σεμνότητας που τον διακρίνει, δεν θέλησε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, κ. Σίμος Ζαγκανίκας, τόνισε πως πρόκειται για ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο ανάτυπο που «αποτελεί ίσως την πιο πολύτιμη λίθο στο θησαυροφυλάκιο το πολιτιστικό του τόπου μας και της πατρίδας μας.

Αυτό το κόσμημα στο περιδέραιο του ελληνικού πολιτισμού κάνουμε μία γιορτή για να μπορέσουμε τοποθετήσουμε, δημοσιοποιώντας την ύπαρξή του στο πανελλήνιο»

Η τελετή τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Γρεβενών και άλλους φορείς της πόλης.

Είναι ένα βιβλίο της κρητικής αναγέννησης, το βιβλίο έχει μέσα τον ηρωισμό που δένεται με το νεολληνισμό και στέλνει το δικό του εθνεγερτήριο μήνυμα μιας κοινής συσπείρωσης του Ελληνισμού, όπως είπε ο κ. Ζαγκανίκας.

Όπως έγραψε η Πατρίς, η δωρεά έγινε πριν από περίπου οχτώ χρόνια και όλο αυτό το διάστημα γινόταν η ταυτοποίηση της γνησιότητας του αντίτυπου και η συντήρησή του.

Αρχικά, οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης απευθύνθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, όπου έγινε η σύγκριση με το επίσης γνήσιο αντίτυπο.

Στη συνέχεια ο Οίκος Δημοπρασιών «Βέργος» που ειδικεύεται στα παλαιά βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά και τυγχάνει διεθνούς καταξίωσης, μελέτησε το έργο, αποφάνθηκε επίσης ότι είναι γνήσιο και αυτό έφυγε για το εργαστήριο του Αντώνη Πετρά στη Χίο για να συντηρηθεί.

Ο Αντώνης Πετράς, ο οποίος έχει εργαστεί ως συντηρητής βιβλίων και χειρόγραφων στο Άγιον Όρος, συνυπογράφει μετά από χημική επεξεργασία και τη γνησιότητα του βιβλίου.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:54