search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:19
MENU CLOSE

X.A.: Δεύτερη μέρα ανόδου, αλλά παρέμεινε χαμηλότερα των 900 μονάδων

25.11.2019 16:58
X.A.: Δεύτερη μέρα ανόδου, αλλά παρέμεινε χαμηλότερα των 900 μονάδων - Media

 

Μπορεί ο γενικός δείκτης να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και να συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως και σήμερα δεν μπόρεσε να πετύχει την ανοδική διαφυγή και το κλείσιμο υψηλότερα των 900 μονάδων, έστω και αν τις προσέγγισε οριακά, αφήνοντας “ανοιχτούς λογαριασμούς” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και η γνωστή κινητοποίησή τους προς το τέλος των συναλλαγών, η σχετική ενίσχυση του τζίρου και η επενδυτική αδιαφορία για τους περισσότερους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 899,6 μονάδες και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 898,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο τζίρος στα 71 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Επικράτηση των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν δεν έλειψε η μεταβλητότητα και στη σημερινή συνεδρίαση (Alpha Bank +0,53%, Εθνική +1%, Eurobank +1,31%, Πειραιώς +1,29%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ως “πιστωτικά θετικό” κρίνει η Moody’s το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank για να μειώσει τα “κόκκινα” δάνεια σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022, από 19,2 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο λόγος, όπως εξηγεί, το ότι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης.

Η Moody’s σημειώνει ότι η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου θα μειώσει σημαντικά το κόστος ρίσκου σε κάτω από 70 μονάδες βάσης ως το 2022, από περίπου 200 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, βελτιώνοντας την κερδοφορία. Η Alpha Bank στοχεύει σε απόδοση κεφαλαίων 9% το 2022, από κάτω του 1% σήμερα.

Τις εκτιμήσεις τους για την Τράπεζα Πειραιώς, μετά και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, κατέθεσαν JP Morgan και Merrill Lynch.

Για ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις από την τράπεζα κάνει λόγο η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “underweight” και την τιμή – στόχο των 2,4 ευρώ. Όπως αναφέρει, οι τάσεις στο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το ισχυρό λειτουργικό turnaround της τράπεζας. Ωστόσο, σημειώνει, η επιβράδυνση στη μείωση των NPEs στο τρίμηνο αποτελεί “σκιά”, κυρίως λόγω μεταφοράς εταιρικών δανείων ύψους 675 εκατ. ευρώ στα “μη εξυπηρετούμενα”. Πλέον, ο στόχος NPEs για το 2019 (στα 22,9 δισ. ευρώ) είναι δύσκολα επιτεύξιμος, ενώ οι στόχοι για το 2020 – 2021 παραμένουν.

Η Bank of America / Merrill Lynch επισημαίνει επίσης τα ανθεκτικά έσοδα, αλλά και την περιορισμένη βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας, στην έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “underperform” και τιμή – στόχο στα 3,04 ευρώ. Όπως αναφέρει, η μείωση στα NPEs ήταν περιορισμένη, λόγω μιας μεγάλης μεταφοράς δανείων στα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και λόγω επιβράδυνσης στη μείωση των NPEs.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που πέτυχαν να κινηθούν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,62%), 3E (+2,35%), Jumbo (+6,10%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,15%).

Από τους τίτλους που επέδειξαν αδύναμη εικόνα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Lamda Development (-1,42%), Fourli (-1,46%) και Ελλάκτωρα (-1,52%).

Λίγα τα “επιτεύγματα” από τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου πέτυχαν να διακριθούν, μεταξύ άλλων και οι Μαθιός (+17,28%), ΑΝΕΚ (+7,14%), Εβροφάρμα (+6,06%), Frigoglass (+3,13%), Κρι Κρι (+1,85%), Μοτοδυναμική (+4,76%) και Attica Bank (+2,56%).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο 26/11, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley, με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 27/11, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

“Ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι το μέρος του δανείου που αποπληρώθηκε είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:17