search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47
MENU CLOSE

Έκθεση με τις δάδες που “έτρεξαν” στους Ολυμπιακούς από το 1936 μέχρι σήμερα

16.05.2012 07:00
Έκθεση με τις δάδες που "έτρεξαν" στους Ολυμπιακούς από το 1936 μέχρι σήμερα - Media

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας,  που θα λειτουργεί έως την Κυριακή 20 Μαΐου.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δήμου Πάτρας,  που θα λειτουργεί έως την Κυριακή 20 Μαΐου.

Συγκεκριμένα στην έκθεση φιλοξενούνται οι δεκαεννέα Δάδες που έχουν «τρέξει» σε Λαμπαδηδρομίες από το 1936 (όταν καθιερώθηκε η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας) έως και το 2012, στον απόηχο της έλευσης της Φλόγας στη διαδρομή της για το Λονδίνο, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς και το ξεχωριστό μήνυμα της Αχαϊκής πρωτεύουσας για τον Ολυμπισμό.

Εντυπωσιακή η είσοδος της Έκθεσης με τις γιγάντιες ψηφιακές  εκτυπώσεις να παρουσιάζουν τον πρώτο λαμπαδηδρόμο του 1936 Κώστα Κονδύλη!

 

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνεται και η Δάδα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που είναι κατασκευασμένη από φύλλα αλουμινίου με 8.000 τρύπες που αντιπροσωπεύουν τους 8.000 λαμπαδηδρόμους που θα τη μεταφέρουν.

Οι περισσότερες από τις Δάδες είναι σπανιότατες με χαρακτηριστικότερες αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1956 στη Μελβούρνη και σπανιότερη τη Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1952 στο Ελσίνκι πιστό αντίγραφο της οποίας υπάρχει στην Έκθεση, καθώς από αυτές κατασκευάστηκαν μόνο 22.

Στον χώρο της Έκθεσης προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τις Τελετές Αφής της Φλόγας και τις Λαμπαδηδρομίες όλων των εποχών, ενώ εκτός από τους εκατοντάδες επισκέπτες, δεκάδες είναι και τα Σχολεία από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή που ξεναγούνται καθημερινά στο χώρο.

 

Σε εξέχουσα θέση της Έκθεσης, η Δάδα του Λονδίνου 2012!

 

Παράλληλα ένας πολυτελής 80σελιδος κατάλογος μοιράζεται δωρεάν στους επισκέπτες της Έκθεσης με σημαντικές πληροφορίες και δεκάδες φωτογραφίες που αφορούν στις τεχνικές προδιαγραφές των Δαδών, όλες τις Πρωθιέρειες και τους Πρώτους Λαμπαδηδρόμους. Στον παρακάτω σύνδεσμο μάλιστα όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει ολόκληρο τον κατάλογο της έκθεσης σε ηλεκτρονική μορφή.

http://www.dete.gr/images/banners/dades_flip/

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Αντώνης Σκιαθάς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας με αφορμή τη λειτουργία της Έκθεσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο η πόλη υποδέχθηκε με αυτό το ξεχωριστό τρόπο την Ολυμπιακή Φλόγα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 19 Δάδες προέρχονται από τις συλλογές του Δρ. Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου, Μέλους της Ε.Ο.Ε. και Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Πέτρου Συναδινού, του τ. Προέδρου της Ευρωπαϊκής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Δημήτρη Δημητρόπουλου, του Συλλέκτη, Συγγραφέα & Ερευνητή Στάθη Ντουραμάκου και του Δημοσιογράφου – Μέλους της Ε.Φ.Ν.Α.Ο.Α./Ε.Ο.Ε. Φίλιππου Ανδρεόπουλου.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά έως την Κυριακή από τις 9.00 το πρωί ως 9.00 το βράδυ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:47