search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:36
MENU CLOSE

Βολιβία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, δεξί χέρι του Μοράλες

26.11.2019 07:51
Βολιβία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, δεξί χέρι του Μοράλες - Media

 

Η βολιβιανή εισαγγελία εξέδωσε χθες Δευτέρα ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χουάν Ραμόν Κιντάνα, που υπήρξε δεξί χέρι του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες και η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορεί για «ανταρσία» και «τρομοκρατία».

Ο Κιντάνα, εκπρόσωπος της βολιβιανής προεδρίας όταν ο Μοράλες βρισκόταν στην εξουσία, είναι «δράστης» και «συναυτουργός» στα εγκλήματα της «ανταρσίας», της «δημόσιας υποκίνησης στην τέλεση κακουργημάτων», της «τρομοκρατίας» και «της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», τόνισε μέσω Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, ο οποίος ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης.

Τον Νοέμβριο, ενώ η κυβέρνηση του Έβο Μοράλες απειλείτο από τη ριζοσπαστική δεξιά, ο Κιντάνα είχε δηλώσει πως εάν ο πρόεδρος ανατρεπόταν, η Βολιβία θα «μεταμορφωνόταν σε μεγάλο πεδίο μάχης, σε σύγχρονο Βιετνάμ».

Ο Μοράλες παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, υπό πίεση εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησε ότι διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, την ανταρσία πολλών μονάδων της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας, ο οποίος διεκδίκησε τον Οκτώβριο νέα θητεία, ανακηρύχθηκε νικητής της αναμέτρησης από τον πρώτο γύρο.

Όμως η αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της επαλήθευσης που έκανε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έκαναν λόγο για σοβαρές παρατυπίες.

Μετά την παραίτησή του ο Μοράλες εξορίστηκε στο Μεξικό, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, ο Μουρίγιο κατέστησε σαφές ότι το δεξί χέρι του Μοράλες καταζητείτο. «Θα ριχτούμε στο κυνήγι του Χουάν Ραμόν Κιντάνα. Γιατί πρόκειται για κυνήγι; Επειδή πρόκειται για κτήνος που σκοτώνει κόσμο», είπε πει στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει καμία άλλη λεπτομέρεια.

Ο Μουρίγιο δήλωσε ακόμη ότι η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών καταδιώκουν τον Ραούλ Γκαρσία, αδελφό του πρώην αντιπροέδρου, άλλοτε αντάρτη, Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η γενική εισαγγελία εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Βίλμα Αλανόκα Μαμάνι κατηγορείται για «υποκίνηση στην τέλεση εγκλημάτων».

Η μεταβατική κυβέρνηση υποστήριξε τις τεταμένες ημέρες που ακολούθησαν την πτώση του Μοράλες ότι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους κοκτέιλ Μολότοφ που είχαν κατασκευαστεί, σύμφωνα με την αστυνομία, κατά διαταγή της ιεραρχίας τους.

Ο Κρίστιαν Σααβέδρα, υποδιευθυντής της ειδικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος (FELCC), επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν κατηγορίες σε βάρος της πρώην υπουργού Αλανόκα Μαμάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26