search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:12
MENU CLOSE

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις λάσπες στην Κινέτα (photos)

26.11.2019 09:13
Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρο η μάχη με τις λάσπες στην Κινέτα (photos) - Media

 

Μάχη με τις λάσπες δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι κάτοικοι και οι αρχές της Κινέτας για να επουλώσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Γηρυόνης» με τις μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για περισσότερες από 300 κατοικίες να έχουν υποστεί ζημιές με τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουν ήδη πραγματοποιήσει ήδη περίπου 100 αυτοψίες στην περιοχή.

Με αφορμή την καταστροφή στην Κινέτα ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι «από την άλλη εβδομάδα, πέρα από τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από τα οποία τα επτά είναι για την Περιφέρεια της Αττικής και είναι ύψους 150 εκατομμυρίων, θα προβούμε σε αντιπλημμυρικά έργα 350 εκατομμυρίων ευρώ στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και στις γύρω περιοχές, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να μπορούμε να έχουμε ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Εντωμεταξύ κανονικά διεξάγεται από τις 20:40 το βράδυ της Πέμπτης η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου καθώς μετά από 10 ώρες τα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού καθάρισαν και έδωσαν στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Κόρινθο στο ύψος του 60ου χιλιομέτρου στο σημείο στο οποίο ο όγκος των φερτών υλικών που κατέβηκε από το βουνό ήταν τόσο μεγάλος ώστε κατάφερε να «καβαλήσει» το στηθαίο και να περάσει στο ρεύμα προς Αθήνα το οποίο, επίσης, έμεινε κλειστό για αρκετές ώρες.

Γιατί η Κινέτα θύμισε Μάνδρα
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και οι κατολισθήσεις που ακολούθησαν δημιούργησαν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στις πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς στην Κινέτα όπως εξηγεί μιλώντας στο Πρώτο Θέμα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος έκανε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή. “Το όλο φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης και έντονης βροχόπτωσης, η οποία έπεσε σε μία λεκάνη απορροής με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είχαμε να κάνουμε με απότομες κλίσεις, απότομη διαμόρφωση πρανών και ένα υδρογραφικό δίκτυο, που δεν διευκόλυνε την απορροή σε συνδυασμό με το καμένο δάσος της περιοχής από την πυρκαγιά του 2018. Το κύριο όμως αίτιο ήταν τα πολλά δέντρα, που παρασύρθηκαν από τη βροχή και τα οποία ουσιαστικά έφραξαν τους αγωγούς μαζί φυσικά με τα στερεά υλικά, που παρασύρθηκαν επίσης”.

Οπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, “η βροχόπτωση ήταν κάτι αντίστοιχο με την βροχόπτωση στην Μάνδρα αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Η εθνική οδός έκλεισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους και επεξεργαζόμαστε στοιχεία για μία ολοκληρωμένη ανάκαμψη της περιοχής με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις αποκατάστασης από την πυρκαγιά για να θωρακιστεί η περιοχή”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:11