search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:07
MENU CLOSE

Αναζητείται χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ

26.11.2019 10:34
Αναζητείται χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των συρμών του ΗΣΑΠ - Media

 

Αναζητείται χρηματοδότηση που θα δώσει την ευκαιρία στην Αττικό Μετρό να βάλει στις «ράγες» την διαδικασία αναβάθμισης παλιών συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό αλλά και την αγορά νέων συρμών που θα εξυπηρετούν το αεροδρόμιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ypodomes, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και τον ΟΑΣΑ γίνεται προσπάθεια να ξεμπλεχθεί το κουβάρι για την προμήθεια και τοποθέτηση νέων πυλών ασφαλείας που θα είναι συμβατοί με το νέο ηλεκτρονικό «έξυπνο εισιτήριο».

Ένας πρώτος στόχος είναι να γίνει αναβαθμιση περίπου 15 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό κόστους περίπου 70-80εκατ.ευρώ.

Πρόκειται για συρμούς που κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 35 χρόνια και είναι η λεγόμενη σειρά 8. Αφορά 75 βαγόνια (15 τρίδυμα και 20 δίδυμα) που με την αναβάθμιση τους θα είναι επιπέδου σύγχρονων συρμών Μετρό και παράλληλα θα επεκταθεί η ζωή τους κατά περίπου 20-25 χρόνια.

Ένα από τα ερωτηματικά είναι που θα γίνει η ανακατασκευή των συρμών μιας και δεν υπάρχουν πολλά μηχανοστάσια που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου επιπέδου εργασίες.

Αυτό σύμφωνα με πηγές κοντά στο διαγωνισμό είναι και μία μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει μία νέα αγορά η οποία θα μπορεί, εντός Ελλάδας να φέρνει εις πέρας τέτοια έργα και που στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αττικό Μετρό, προχωρά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, από κάποια ανακατομή σε κάποιο από τα προγράμματα (πιθανότερο βέβαια από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Ένας ακόμα φιλόδοξος στόχος είναι η αγορά 6-7 συρμών που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τη γραμμή 3 προς Αεροδρόμιο.

Σήμερα οι διαθέσιμοι συρμοί πραγματοποιούν δύο δρομολόγια ανά ώρα προς και από το «Ελ.Βενιζέλος».

Με την επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά (το 2020 μέχρι τη Νίκαια και το 2021 μέχρι το Δημοτικό Θέατρο), είναι απαραίτητη η προσθήκη επιπλέον συρμών μιας και θα προστεθούν 7,5χλμ και 6 νέοι σταθμοί.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό, είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Η βούληση υπάρχει, η χρηματοδότηση αναζητείται, αλλά προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.

Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ.ευρώ και αφορά την προμήθεια ειδικού τύπου συρμών, οι οποίοι λέγονται διρευματικοί.

Είναι συρμοί που κινούνται με ηλεκτρισμό, τόσο στο δίκτυο του Μετρό που τραβούν ρεύμα από το έδαφος (από την τρίτη ράγα που είναι τοποθετημένη κατά μήκος των γραμμών) αλλά και από το σιδηροδρομικό δίκτυο (από τον παντογράφο που τραβά ρεύμα από τις εναέριες γραμμές).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:07