08/07/2020 15:07:48

Δεν «έσπρωξε» την αγορά ομολόγων η επιστροφή στην marketable risk

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των ομολόγων - Media

 

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι τιμές στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν το απόγευμα στο 1,37%, από 1,36% χθες.

Σταθεροποιητικά κινείται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία κυμαίνεται στο 0,54% από 0,55%.

Η επαναφορά της χώρας, από την 1.1.2020, στη λίστα των χωρών «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» (marketable risk) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έδωσε σημαντική ώθηση στην αγορά.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένο ήταν σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε σε εντολή αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 10ετές ομόλογο, με 4 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,37%, έναντι 0,38% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί ελαφρώς στο 1,75%, από 1,73% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ σήμερα, μετά τη χθεσινή του υποχώρηση στο επίπεδο των 1,1004 δολαρίων, καθώς βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα.

Νωρίς το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1014 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1012 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η διατήρηση του ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, καθώς έχει ενισχυθεί η πιθανότητα επίτευξης του πρώτου μέρους της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας παρέχει στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις σημερινές συνομιλίες αξιωματούχων ΗΠΑ-Κίνας υπήρξε πρόοδος αναφορικά με την απόσυρση δασμών που έχουν επιβληθεί, την αύξηση από την Κίνα εισαγωγών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και τον μηχανισμό εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας.

Ωστόσο, αρνητικά επηρέασε το ευρώ η αναφορά του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ (P. Lane), ο οποίος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί σε ισχύ σε μακρά χρονική περίοδο.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,273%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,335%, στο 3μηνο στο -0,405% και στο μήνα στο -0,455%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1020 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.