search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:04
MENU CLOSE

Αλβανία-Σεισμός: Δεκάδες οι νεκροί, αγώνας δρόμου για άγνωστο αριθμό παγιδευμένων (Video | Photo)

26.11.2019 16:30
Αλβανία-Σεισμός: Δεκάδες οι νεκροί, αγώνας δρόμου για άγνωστο αριθμό παγιδευμένων (Video | Photo) - Media

 

«Εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή αυτή θα ευαισθητοποιήσει και άλλους Ευρωπαίους παράγοντες, ώστε η Αλβανία να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση» είπε ο Ιλίρ Μέτα.

Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, ο αριθμός των νεκρών λόγω του σεισμού ανήλθε στους 21. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και δύο παιδιά. Υπολογίζεται ότι άλλοι 15 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνα .

Τα στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι 45 άτομα διασώθηκαν από τα σωστικά συνεργεία ενώ ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 600. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. “Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός”, είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανιψιά της.

Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτιρίων στο Δυρράχιο, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.

Μια 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα όμως οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. “Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι”, είπε μια γυναίκα, η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.

Στο Θουμάνι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια.

Δύο άνθρωποι που ανασύρθηκαν ζωντανοί στο Θουμάνι τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.

“Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν”, είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. “Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς”, είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.

Οι διασώστες είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των 6,4 βαθμών, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον 20 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από την ισχυρή δόνηση, παγιδεύοντας τα θύματα στα συντρίμμια.

Υπό τα αγωνιώδη βλέμματα των κατοίκων, οι διασώστες ψάχνουν εξονυχιστικά στα ερείπια, απ’ όπου κατά διαστήματα ακούγονται ακόμη οι κραυγές των εγκλωβισμένων. Μόλις καταφέρνουν να βγάλουν κάποιον έξω, ο θρήνος μετατρέπεται σε χαρά.

Η υπουργός δήλωσε ότι “35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Τραυμάτων των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση”. Η ίδια τόνισε ότι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Δυρραχίου τουλάχιστον νοσηλεύονται 25 τραυματίες αλλά, όπως είπε, η κατάστασή τους δεν είναι ανησυχητική.

Στο μεταξύ, τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του “ΑΤΑ”, ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:03