search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Σεισμός-Δυρράχιο: Βαρύ πλήγμα στο ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο της Αλβανίας (Photos/Video)

27.11.2019 09:46
Σεισμός-Δυρράχιο: Βαρύ πλήγμα στο ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο της Αλβανίας (Photos/Video) - Media

 

Σε λιμάνι του θανάτου μετατράπηκε το Δυρράχιο, μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Τρίτης καθώς τουλάχιστον τέσσερις από τους 25 νεκρούς βρέθηκαν σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. 

Το Δυρράχιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας, μετά την πρωτεύουσα των Τιράνων και το πρώτο λιμάνι της χώρας. Βρίσκεται στην ακτή της Αδριατικής, και είναι  μια πόλη με πολλά αξιοθέατα, όπως το μεγαλύτερο αμφιθέατρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. 

Το ανερχόμενο αυτό τουριστικό θέρετρο της Αλβανίας δέχτηκε πολύ μεγάλο πλήγμα από τον σεισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνο με το χρόνο η τουριστική κίνηση αυξανόταν στην πόλη. Το λιμάνι της εξυπηρέτησε 367.000 επιβάτες κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2019, αριθμός αυξημένος κατά 2% το χρόνο, σύμφωνα με τη λιμενική αρχή. Ο αριθμός των επιβατών των πορθμείων που έφτασαν στο Δυρράχιο από το Μπάρι, την Ανκόνα και την Τεργέστη ανήλθε σε 201.000 τον Ιανουάριο-Ιούλιο, καθώς τα ακτοπλοϊκά πλοία πραγματοποίησαν 577 δρομολόγια, αντανακλωντας τη μεγάλη ζήτηση για την περιοχή και τα αξιοθέτά της. Για το 2018μ διακινήθηκαν 854.637 επιβάτες.

 

Κατασκευαστικός οργασμός

Ένας από τους ανερχόμενους κλάδους της αλβανικής οικονομίας είναι οι κατασκευές, ειδικά στις πιο τουριστικές περιοχές όπως το Δυρράχιο ή στην λεγόμενη αλβανική ριβιέρα. 

Οι κατασκευές συνέβαλαν στην αύξηση του αλβανικού ΑΕΠ κατά 9,2% το 2018. Τα μεγάλα τρέχοντα και αναμενόμενα έργα υποδομής στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν τις κατασκευαστικές δαπάνες υψηλότερα το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιλαμβάνονται μεγάλοι οδικοί άξονες και ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο αλλά και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής 35 χλμ. από τα Τίρανα προς το Δυρράχιο και μιας νέας γραμμής 5 χλμ. που συνδέει τη σιδηροδρομική γραμμή με το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τον φονικό σεισμό αναμένεται να δημιουργήσουν ένα αρνητικό περιβάλλον για το τουριστικό προϊόν του Δυρραχίου, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί και στην πραγματικότητα. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:15