search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:50
MENU CLOSE

Σεισμός στην Κρήτη: Στον δρόμο οι κάτοικοι σε Χανιά και Ηράκλειο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου (Photos/Video)

27.11.2019 10:40
Χανιά: Το ματιάσαμε… Πάλι λάθος ώρα δείχνει το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου   - Media

 

Αναστάτωση επικράτησε τα πρώτα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ σε όλη τη Κρήτη, με τους κατοίκους να βγαίνουν από τα κτίρια και να αναζητούν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς χώρους

Όπως ήταν φυσικό ο κόσμος, σε Χανιά και Ηράκλειο περισσότερο όπου ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός, ξεχύθηκε στους δρόμους, είτε από σπίτια, είτε από χώρους εργασίας όπως η εφορία, τα δικαστήρια και οι τράπεζες, τα διάφορα καταστήματα και φυσικά στα σχολεία.

Βγήκαν οι μαθητές έξω από τις αίθουσες

Στα σχολεία του Ηρακλείου, αλλά και των Χανίων, οι μαθητές βγήκαν προληπτικά έξω από τις αίθουσες, παραμένοντας στις αυλές και εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό, το πρωτόκολλο για τους σεισμούς ενώ λίγη ώρα αργότερα, έπέστρεψαν και πάλι στις τάξεις τους, αφού τους δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες.

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης, σημείωσε ότι «μετά από ένα πρώτο έλεγχο των σχολείων από τους διευθυντές, με απόφαση των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλείου και Χανίων, τα παιδιά αποφασίστηκε να παραμείνουν στα σχολεία και να ολοκληρώσουν κανονικά το πρόγραμμά τους, καθώς δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές».

Σε κάθε περίπτωση η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η στιγμή της καταγραφής του σεισμού 

Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπος Φασούλας, δίνει το σεισμογράφημα του δυνατού πρωινού σεισμού που ταρακούνησε τα Χανιά και έγινε αισθητός και στην υπόλοιπη Κρήτη

Το σεισμογράφημα του δυνατού σεισμού μεγέθους 6,1 ρίχτερ  που έπληξε τα Χανιά αλλά και βίντεο με τη στιγμή της καταγραφής του από τον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δίνει ο γεωλόγος του Μουσείου, Χαράλαμπος Φασούλας.

Όπως αναφέρει ο κ. Φασούλας:

«Ο σεισμός λόγο βάθους (55 χιλμ.) φαίνεται ότι έγινε κοντά στο όριο των δυο πλακών και γι αυτό ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και κάποιους μετασεισμούς. Σιγουρα πρέπει να περιμένουμε ακόμα κάποιες ώρες για να δουμε πώς θα εξελιχθεί».

Το θετικό είναι ότι τόσο ο Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο Άκης Τσελέντης έχουν εκτιμήσει ότι λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους δεν αναμένονται μετασεισμοί. 

Δείτε το βίντεο από την εν εξελίξει εκείνη τη στιγμή καταγραφή του σεισμού από τον σεισμογράφο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:50