search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:58
MENU CLOSE

Bloomberg: Ιστορική παγκοσμια πρωτιά για τις ελληνικές μετοχές το 2019

27.11.2019 12:56
Bloomberg: Ιστορική παγκοσμια πρωτιά για τις ελληνικές μετοχές το 2019 - Media

 

Tην ώρα που ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών ετοιμάζεται να καταγράψει την καλύτερη ετήσια απόδοση του από το 2009, εξακολουθεί να παραμένει πίσω από την κορυφαία χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως: την Ελλάδα. Οι ελληνικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 45% κατά το τρέχον έτος, ανακάμπτοντας από το χαμηλό που υποχώρησαν μετά από μία δεκαετία κρίσης. Καθώς οι τίτλοι της χώρας εξέρχονται από την ύφεση, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να βάλουν και πάλι στο κάδρο των επιλογών τους ελληνικό χρηματιστήριο.

Βέβαια εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 2009 μέχρι το 2017 το ελληνικό χρηματιστήριο έπιασε ιστορικό «πάτο» καθώς ο γενικός δείκτης του έπεσε χαμηλότερα και από τις 500 μονάδες. 

Πάντως το δημοσίευμα αναφέρει σύμφωνα με το mononews.gr ότι «Πρέπει να γυρίσετε πίσω, στην εποχή που το ευρώ αντικατέστησε τη δραχμή, για να βρείτε τις υψηλότερες αποδόσεις της ελληνικής αγοράς μετοχών και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο έτος, ιδιαίτερα εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται. Η θετική προοπτική για την Ελλάδα επιταχύνθηκε μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Mazars Financial Planning, George Lagarias, καθώς η νέα κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της να εφαρμόσει μια δέσμη φορολογικών περικοπών και πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων. Αυτό έχει μειώσει σε κάποιο βαθμό το discount που διαπραγματεύονταν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου», υποστηρίζει.

«Το κλειδί για την περαιτέρω απελευθέρωση της αξίας των ελληνικών μετοχών είναι η αγορά ομολόγων «, λέει ο Lagarias, και τα σημερινά επίπεδα των κυβερνητικών αποδόσεων και των CDS δείχνουν ότι η αντίληψη αλλάζει και η χώρα δεν θεωρείται πλέον «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης. Επίσης, ανοίγει την πόρτα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί συνήθως καταλύτη για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του ενεργητικού, προσθέτει ο οικονομολόγος. Υπάρχουν ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική για τις ελληνικές μετοχές μέχρι το 2020, λέει. Όσον αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η Ελλάδα δανείζεται τώρα χρήματα με παρόμοιο κόστος με την Ιταλία για πενταετή διάρκεια, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών είναι πολύ κοντά.

«Η Ελλάδα παραμένει μια γλυκιά απόλαυση για εμάς», λέει ο Emiel Van Den Heiligenberg, επικεφαλής της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων στη Legal & General Investment Management. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ είναι 180%, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του κράτους είναι σχεδόν ο μόνος στην Ευρώπη που διαμορφώνεται πάνω από 50, αποτυπώνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Είναι ανθεκτικός στην παγκόσμια ύφεση, γεγονός που οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες, και κυρίως στη βελτίωση των ψυχολογίας από τη νέα κυβέρνηση, συμπληρώνει. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να βελτιώνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν δύο δεκαετίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24