search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:28
MENU CLOSE

Χατζηδάκης: Εμείς σώζουμε τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ μας την παρέδωσε υπό κατάρρευση

27.11.2019 14:59
Κ. Χατζηδάκης: Ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος - Media

 

Με την λέξη “ντροπή” ο Κωστής Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του υποκρισία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικώς με την διάταξη για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στην ΔΕΗ. Μάλιστα, κατέθεσε έγγραφο που αποδεικνύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το ίδιο στην θυγατρική της επιχείρησης “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”.

Ο κ. Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι «Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων” και προσθέτοντας πως η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. “Δεν στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και την δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε. Να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη” είπε.

Αναφέρθηκε στον Κανονισμό εργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24.7.2017. “Πηγαίνετε στο αρ. 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Ο κ. Χατζηδάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. «Κάνουμε ότι χρειάζεται για να σωθεί η ΔΕΗ. Γιατί αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουν οι Τράπεζες και μετά θα πέσει η χώρα” και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χάρισε πάνω από 600.000 πελάτες της ΔΕΗ σε ιδιώτες” είπε.

Αναφορικώς με το θέμα της αντισυνταγματικότητας που ήγειρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικαλέστηκε και την Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής κι ακόμη αναφέρθηκε στον νόμο του 2006 για τον ΟΤΕ που θέτει τις βάσεις για ένα αντίστοιχο εργασιακό καθεστώς, σημειώνοντας: “Να δούμε λοιπόν, πως πάει σήμερα ο ΟΤΕ και πως πάει η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έπεσε θύμα του κρατισμού και του λαϊκισμού». Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε σε οκτώ Αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπονται μισθολογικές διαφοροποιήσεις εάν υπαγορεύονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή από λόγους αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

«Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον».

“Η ΔΕΗ ανοίγει συνολικά ένα νέο κεφάλαιο για να μείνει όρθια, να σταθεί στον ανταγωνισμό και να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές” κατέληξε στην τοποθέτησή του.

“Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι “μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου” και προσέθεσε: “Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει την ΔΕΗ”.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή, προσβάλλει και την ειδικότερη έκφραση αρχής της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία του Συντάγματος, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για την συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Η Αντιπολίτευση

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας η οποία αφορούσε κυρίως την άρση της μονιμότητας όσων προσληφθούν από εδώ και στο εξής στην ΔΕΗ και τις θυγατρικές της και γενικά τις αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το ΚΚΕ.

“Η επιστημονική υπηρεσία Βουλής αξιολογεί ότι οφείλουμε προβληματισμό ως εθνική αντιπροσωπεία και η στάθμιση πρέπει να αναζητήσει ερείσματα. Στην εισηγητική έκθεση δεν βρίσκουμε έρεισμα. Κατά την νομολογία του ΣτΕ η αναζήτηση μιας επαρκούς αιτιολογίας διασώζει την συνταγματικότητα ενώ η ύπαρξη ανεπαρκούς αιτιολογία οδηγεί σε αντισυνταγματικότητα. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι αυτό στο ΚΙΝΑΛ δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας” ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από τεχνάσματα αλλά από αλληλεγγύη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός αντέκρουσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας και έκανε λόγο για την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει αιτήματα αντισυνταγματικότητας και ονομαστικών ψηφοφοριών προκειμένου να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων του. Υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, τονίζοντας ότι η επέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιτρέπεται όταν αυτό επιτάσσουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την επιβίωση της ΔΕΗ, διότι η κατάρρευση της ΔΕΗ μπορεί να επιφέρει συστημικούς κινδύνους τόσο στην αγορά ενέργειας όσο και στο τραπεζικό σύστημα που την έχει δανείσει. Η ΔΕΗ έχει πάνω από 10.000 εργαζόμενους, το 70% της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 7 εκατ. συνδέσεις σε όλη την Επικράτεια. Η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στη ΔΕΗ είναι της τάξης των 3,957 δισ. ευρώ. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, η πτώση της ΔΕΗ θα είναι εκκωφαντική, εάν επιτρέψουμε να συμβεί, και θα παρασύρει την οικονομία συνολικά».

Η ένσταση απερρίφθη από την Ολομέλεια, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος “επί προσωπικού” στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. “Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. “Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:27