search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50
MENU CLOSE

Nέες εξαγορές και συγχωνεύσεις κυοφορούνται σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

28.11.2019 08:44
Nέες εξαγορές και συγχωνεύσεις κυοφορούνται σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Media

 

Ένας νέος γύρος συγκέντρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων. Κοντά τρία χρόνια μετά τη διάσωση του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος από την αλυσίδα Σκλαβενίτης και κάτι περισσότερο από τρία χρόνια από τη διάσωση της Βερόπουλος από τη Metro της οικογένειας Παντελιάδη, ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε έναν ακόμη γύρο συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών. 

Μπορεί τα συγκεκριμένα deals που κυοφορούνται να μην έχουν καμία σχέση με τα deals διάσωσης των προηγούμενων ετών, ωστόσο επιβάλλονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά η οποία “θέλει” μεγαλύτερα και πιο εύρωστα οικονομικά σχήματα. 

Το κρίσιμο σε αυτό το νέο γύρο, είναι ποιες τελικά διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία και τι μορφή θα έχουν αυτές. Αν δηλαδή θα είναι πλήρης εξαγορά, κάτι που θα σημάνει την έξοδο από τον κλάδο “οικογενειών” που έχουν παράδοση στον κλάδο ή τη δημιουργία κοινών εταιρειών για τη διαχείριση π.χ. της εφοδιαστικής αλυσίδας, το “κλείσιμο” εμπορικών συμφωνιών για τη μείωση του κόστους και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους. 

Το αν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης κάποιο από τα 3 deals που κυοφορούνται θα λάβει σάρκα και οστά μένει να φανεί. Επίσης ο χρόνος θα δείξει πόσοι και ποιοι από τους περιφερειακούς αλλά και μεσαίους παίκτες του κλάδου θα καταφέρουν να αντέξουν την πίεση που δέχονται. Βέβαια εκτός από τους μικρούς και τους μεσαίους, μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μεγάλοι του κλάδου οι οποίοι έχουν πολύ πιο βαρύ δίκτυο, υψηλότερα κόστη και ανάγκη να διατηρήσουν τη θέση τους. 

Όλα αυτά σε μια αγορά η οποία μπορεί μεν να καταγράφει ανάπτυξη ωστόσο αυτή είναι ασθενική. Σε επίπεδο οκταμήνου καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 2,9% σε όγκο και αξία σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. 

Εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη στον κλάδο αφ ενός δεν έχει σταθεροποιηθεί και αφ ετέρου ότι το λιανεμπόριο δεν μπορεί να “πιάσει” το τουριστικό ρεύμα. Κάτι που έγινε εμφανές το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όπου η αύξηση της κατανάλωσης σε αξία και όγκο υποχώρησε στο επίπεδο του 1%. Τάση η οποία διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβριο ενώ ανάλογο είναι το αποτύπωμα και τις πρώτες εβδομάδες Οκτωβρίου.

Λογικό αφού το Φθινόπωρο αποτελεί για τους καταναλωτές μια δύσκολη περίοδο όπου επιβαρύνονται με τις φορολογικές υποχρεώσεις, την καταβολή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και τις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση και τους επόμενους μήνες τότε το 2019 θα “κλείσει” γα τον κλάδο με ανάπτυξη μικρότερη από την αρχικώς εκτιμώμενη που ήταν 1,9%, αναφέρουν στελέχη της αγοράς τα οποία δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αδυναμία της κατανάλωσης να ακολουθήσει τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας.

Πηγή capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50