search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:03
MENU CLOSE

Να γίνει πόλος έλξης – «Τέλος στην εσωστρέφεια» το μήνυμα Γεννηματά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2101
28-11-2019
29.11.2019 04:00
pasok_1.jpg

 

Εις σάρκαν μίαν είναι από το περασμένο σαββατοκύριακο το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από ένα έκτακτο συνέδριο που μάλλον πέρασε στα… ψιλά, χωρίς να θυμίζει το πάλαι ποτέ σύνθημα που δονούσε τις συγκεντρώσεις: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». 
Αν και το μήνυμα της ηγεσίας είναι ότι δόθηκε τέλος στην εσωστρέφεια, το ζητούμενο για το κόμμα που διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς είναι το πώς θα ξεκολλήσει από το 8,1% των εκλογών, ποσοστό που ναι μεν θεωρήθηκε ενθαρρυντικό από τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο προέρχεται κυρίως από τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, κυρίως της επαρχίας, και λιγότερο από τους νέους.

Νικήτρια της διαδικασίας είναι σαφώς η Φώφη Γεννηματά, η θητεία της οποίας ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ συγχρονίστηκε με τη θητεία της ως προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή μέχρι το 2021. Το αναθεωρημένο καταστατικό προβλέπει ακόμα συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ στις οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τέθηκαν και οι ιδεολογικές και πολιτικές προτεραιότητες, καθώς και οι στόχοι για το μέλλον.
Ζητούμενο παραμένει, βέβαια, πώς η πρόεδρος του κόμματος θα καταφέρει να γίνει… πόλος έλξης στους ψηφοφόρους αλλά και στο εσωτερικό. Μπορεί το μήνυμά της από το έκτακτο συνέδριο να ήταν «μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις», ωστόσο πρώτος και καλύτερος ο Παύλος Γερουλάνος έχει αμφισβητήσει την ηγεσία, τονίζοντας ότι είναι σε χάσμα με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες της κοινωνίας. 

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επίσης «αντιπολιτευόμενη» φωνή, άσκησε αυστηρή κριτική στη Φώφη Γεννηματά γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε «τη μαζική συμμετοχή των 212.000 πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής», ενώ έκανε και λόγο για ένα συνέδριο που δεν αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Συγχρονισμός

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συγχρονίστηκε με το Κίνημα Αλλαγής, όμως πρέπει να δείξει ότι συγχρονίζεται και με τους ψηφοφόρους, θέτοντας ξεκάθαρη αντιπολιτευτική ατζέντα και εναλλακτική πολιτική πρόταση σε μια πολιτική συγκυρία κατά την οποία δύο άλλοτε κορυφαία «πράσινα» στελέχη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιάννης Ραγκούσης, βρίσκονται σε δημόσια αντιπαράθεση, ο ένας ως υπουργός της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ο άλλος ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Γεννηματά, τουλάχιστον έως το 2021, θα πρέπει να βρει λύση στο πώς το μετά ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να περάσει το μήνυμά του στα ευρύτερα ακροατήρια, που εν πολλοίς δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, μια και η συζήτηση για θέματα καθαρής στρατηγικής αναβλήθηκε μέχρι το κανονικό συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει και τον επόμενο πρόεδρο. 

Επίθεση

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε η Γεννηματά στον πρωθυπουργό με αφορμή τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί με τους διορισμούς των διοικητών στα νοσοκομεία. «Η κομματική συναλλαγή στα νοσοκομεία έχει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι αδέξιοι, είναι δεξιοί» δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας ότι «καταθέτουμε άμεσα πρόταση νόμου, με τη δική μας θέση για αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Ανοιχτή προκήρυξη και για τους διοικητές των νοσοκομείων». 

Σχολιάζοντας μάλιστα όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, ο Τομέας Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής κάνει λόγο για ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο. «Αυτό – σε πλήρη αντίθεση με τον τίτλο του – είναι το περιεχόμενο του σχεδίου της κυβέρνησης. Σχέδιο που δεν αποτελεί ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, δεν εξυπηρετεί τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το Κίνημα Αλλαγής. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:01