search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:25
MENU CLOSE

Αλβανία: «Σκληρή» απεργία σε ορυχείο με το μεγαλύτερο κοίτασμα χρωμίου του κόσμου

28.11.2019 12:03
Αλβανία: Οι σεισμόπληκτοι δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους - Πάνω από 4.000 κτήρια με μεγάλες ζημιές  - Media

 

Το μεγαλύτερο και παλαιότερο ορυχείο χρωμίου στην Αλβανία βρίσκεται στην πόλη Μπουλκίζα, 45 χιλιόμετρα ανατολικά των Τιράνων. Εκεί εργάζονται πάνω από 600 εργάτες σε ένα ορυχείο που από το 1948 ως τη δεκαετία του ’90 ήταν κρατικό και αργότερα ιδιωτικοποιήθηκε περνώντας από πολλά χέρια (καναδικά, ρωσικά κι αυστριακά) για να καταλήξει από το 2013 στα χέρια του πλουσιότερου ολιγάρχη της Αλβανίας, Σαμίρ Μάνε.

Το γεγονός ότι στην Μπουλκίζα υπάρχει ένα απ’ τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρωμίου στον κόσμο δε σημαίνει τίποτα για τις εργασιακές συνθήκες του κόσμου που εργάζεται εκεί. Έτσι, το ιστορικό αγώνων είναι μακρύ. Το 2011, οι μεταλλωρύχοι στην Μπουλκίζα πραγματοποίησαν 27-ήμερη απεργία, ταμπουρώθηκαν εντός του ορυχείου και μπλόκαραν την παραγωγή ζητώντας αύξηση 40% στα μεροκάματα πείνας που λάμβαναν. Χρειάστηκε η επέμβαση 300 αστυνομικών για να δηλώσει ο τότε ιδιοκτήτης χαρούμενος “για την επιστροφή στην κανονικότητα”. Αλλά και όταν πέρασε το ορυχείο σε αλβανικά χέρια, η κατάσταση δε βελτιώθηκε. Έτσι, το 2017, σε ατύχημα που έγινε στο ορυχείο έχασαν τη ζωή τους τρεις μεταλλωρύχοι.

Πρόσφατα, οι εργάτες στη Μπουλκίζα ίδρυσαν σωματείο με σαφή στόχο να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όμως μία εβδομάδα αφότου το σωματείο τους αναγνωρίστηκε από τα δικαστήρια, η διοίκηση της επιχείρησης απέλυσε τον πρόεδρό του προφασιζόμενη μειωμένη παραγωγικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα για το οποίο δεν είχε κάνει καμία νύξη τότε. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για τρομοκρατική και παράνομη απόλυση με στόχο να φοβηθούν οι εργάτες και να απαγορευτεί ντε φάκτο ο συνδικαλισμός στο ορυχείο.

Απέναντι στον εκβιασμό της εργοδοσίας, οι εργάτες του ορυχείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση stiw 24/11 έξω από τις εγκαταστάσεις του ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη του προέδρου του σωματείου τους. Ήδη η εργοδοσία έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της στα social media για να δυσφημίσει τον αγώνα των εργατών.

Πηγή: pandiera.gr / Our Balkans – Τα δικά μας Βαλκάνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:23