search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:38
MENU CLOSE

ΕΝΦΙΑ: Τρεις αλλαγές έως το τέλος Μαΐου – Αυξάνεται η φορολογική βάση

29.11.2019 09:08
ΕΝΦΙΑ: Τρεις αλλαγές έως το τέλος Μαΐου - Αυξάνεται η φορολογική βάση - Media

 

Μια τριπλή παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ που θα δρομολογηθεί έως τον Ιούνιο του 2020 και θα αυξήσει τη φορολογική βάση του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά περισσότερο από 20%, έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το insider.gr, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική πλευρά έχουν συμφωνήσει ότι η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να επεκταθεί έως τα μέσα του 2020, ώστε να διευκολυνθεί η ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης  των φόρων ακίνητης περιουσίας.

Η μεταρρύθμιση θα αποτελείται από τρία μέρη: 

  • Την επέκταση έως το Φεβρουάριο του 2020 της κάλυψης του συστήματος των τιμών ζώνης σε όλες τις αστικές περιοχές, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση της κάλυψης από το 85% στο 100 % του αστικού πληθυσμού.

  • Την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές αγοράς μέχρι τον Μάιο του 2020.

  • Την αλλαγή μεταχείρισης των μη αστικών ακινήτων μέχρι τον Μάιο του 2020 με βάση το σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Οι νομοθετικές τροποποιήσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος αποτίμησης των ακινήτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ώστε να αποσταλούν εγκαίρως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2020.

Συνολικά, η μεταρρύθμιση αναμένεται να αυξήσει τη φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ κατά περισσότερο από 20% και να βελτιώσει σημαντικά τη δικαιοσύνη του συστήματος φορολόγησης ακινήτων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:38