search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:34
MENU CLOSE

Με ισχυρή δόση ΠΑΣΟΚ η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

29.11.2019 09:24
4959837.jpg

 

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να υπήρξε έντονη γκρίνια στο εσωτερικό για το ενδεχόμενο της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επιχειρούμενης διεύρυνσης, ο φόβος δηλαδή αφενός για αλλοίωση των πολιτικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών αλλά ταυτόχρονα και ο φόβος για την μετατροπή του σε ένα αστικό αρχηγικό κόμμα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης πάντως έδωσαν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά … «πρασινίζει», καθώς περιλαμβάνει αρκετά πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, με πιο χτυπητό όνομα αυτό της Ρεγγίνας Βάρτζελη η οποία υπήρξε Γενική Γραμματέας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και πιο πριν διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου. Αίσθηση προκαλεί επίσης το όνομα του Θύμιου Λιβάνη, προσωπικού γιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το όργανο αυτό των σχεδόν 700 μελών (695 για την ακρίβεια), έρχεται ουσιαστικά να συμβολίσει την προσπάθεια διεύρυνσης στην πορεία προς το συνέδριο και όπως λέγεται από την Κουμουνδούρου δεν είναι ένα όργανο με καθοδηγητικό χαρακτήρα, διότι προφανώς είναι μη ευέλικτο και δύσκολο να συνεδριάζει (υπολογίζεται ότι ως το συνέδριο θα συνεδριάσει δυο φορές ακόμη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ: τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, νυν και πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη της νέας γενιάς, στελέχη της ΠΓ, μεσαία στελέχη, κλπ.

Από κει και πέρα ο συμβολισμός προφανώς δεν αφορά μόνο το άνοιγμα και την αριθμητική διεύρυνση αλλά έχει και πολιτικό στίγμα με κατεύθυνση την κεντροαριστερά και δείχνει να αποτελεί προσκλητήριο προς το οργανωμένο και μη κομμάτι του (πρώην) ΠΑΣΟΚ. Στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ από την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου αλλά και αυτή του Σημίτη όπως οι Θανάσης Γικόνογλου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κασσάρας, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Μαρία Θεοχάρη, Χρύσα Μανώλια, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Στέφανος Τζουμάκας, Θανάσης Οικονόμου – καθώς και οι Νίκος Μπίστης, Άγγελος Τόλκας και Θάνος Μωραϊτης που έχουν προσχωρήσει ήδη από την άνοιξη.
  • ο πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής
  • πρόσωπα εκσυγχρονιστικού- σημιτικού κλίματος όπως ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, ο καθηγητής Αχιλλέας Μητσός, ο Σωτήρης Βαλντέν.
  • πρόσωπα προερχόμενα από τη ΔΗΜΑΡ και την ευρύτερη ανανεωτική αριστερά (Κουβέλης, Χατζησωκράτης, Θεοχαρόπουλος, Ρεπούση, κ.ά) αλλά και από το Ποτάμι (Σπύρος Δανέλλης, Θεόδωρος Τσίκας).

Επίσης από τον συνδικαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχονται ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο σημερινός Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στο ΔΣ της εταιρείας Γιώργος Αλεξανδράκης, κ.ά.

Άλλα γνωστά ονόματα που φιγουράρουν είναι ο ηθοποιός και πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο συνθέτης και στιχουργός Κώστας Καλδάρας (υποψήφιος με τον ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές), ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, κ.ά

Επίσης, στην ΚΕΑ μετέχουν ο εργατολόγος Άρης Καζάκος, ο εκλογολόγος και πολιτικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης.

Το όργανο αυτό θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στις 12 το μεσημέρι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:33