28/01/2020 09:06:35
30.11.2019 / ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 28-11-2019 στις 2101

ΚΚΕ: Καλεί σε συλλαλητήρια κατά της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης

ΚΚΕ: Καλεί σε συλλαλητήρια κατά της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης - Media

 

Συναγερμό για το ασφαλιστικό σημαίνει ο Περισσός εν όψει του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση στις αρχές του νέου έτους και του οποίου τους βασικούς άξονες παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Χθες ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματος στην εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης Αττικής με τίτλο: «Η νέα επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων στην κοινωνική ασφάλιση». 
Επόμενος σταθμός των πρωτοβουλιών του κόμματος για το ασφαλιστικό είναι τα συλλαλητήρια που διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο (Προπύλαια, 10.30 π.μ. και άγαλμα Βενιζέλου 11.00 π.μ., αντιστοίχως) αλλά και σε άλλες πόλεις.
Μια πρώτη γεύση έδωσε ο γενικός γραμματέας στο πλαίσιο της ομιλίας του στα Γιάννενα τις προηγούμενες ημέρες. 

Σημείωσε καταρχάς ότι η Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα στην κοινωνική ασφάλιση που ξεκίνησε με τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο η κυβέρνηση δεν θα ακυρώσει αλλά θα εφαρμόσει.

Μιλώντας ειδικά για το κυβερνητικό σχέδιο τόνισε ότι πρόκειται για σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού Συστήματος, «έτσι ώστε η κοινωνική ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα να μετατρέπεται σε “επένδυση” και ατομικό ρίσκο».

Επί της ουσίας ο Δημήτρης Κουτσούμπας τάχθηκε κατά του νέου συστήματος εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες που φέρνει η κυβέρνηση – προβλέπει επτά κατηγορίες εισφορών, οι οποίες αποσυνδέονται από το εισόδημα, για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Όπως είπε, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν «οι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται για όλη τη ζωή τους να πληρώνουν ατέλειωτες εισφορές από τον μισθό τους ή ακόμα και φόρους, όπως δηλαδή κάνουν και έκαναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά στο τέλος δεν θα γνωρίζουν τι θα πάρουν και αν θα πάρουν σύνταξη». 

Στον Περισσό θεωρούν ότι το σύστημα αυτό θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε ροκάνισμα του εισοδήματος των νοικοκυριών καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου βίου προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης σύνταξη, που και αυτή θα αντιστοιχεί σε ψίχουλα. Κι αυτό διότι τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα είναι σε θέση να επιλέγει στην αρχή κάθε έτους, όπως προβλέπεται, παρά την κατώτερη κατηγορία εισφορών, καθ’ ότι αντιμετωπίζει τα βάρη της φοροαφαίμαξης των προηγούμενων χρόνων, είναι αντιμέτωπη δε με χρέη, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.

Ψήφος Αποδήμων

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση και την ψήφιση του άρθρου 54 στη συνταγματική αναθεώρηση, το ΚΚΕ πλέον διακρίνει ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για θετική στάση. Θέτει μόνο έναν όρο ακόμα, την κυβερνητική δέσμευση ότι στον εκλογικό νόμο που θα κατατεθεί δεν θα υπάρξει άνοδος του πλαφόν εισόδου στη Βουλή, κάτι που θα επέτρεπε την αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.