search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:32
MENU CLOSE

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, νέα αναμέτρηση του Χ.Α. με τις 900 μονάδες

29.11.2019 11:41
Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, νέα αναμέτρηση του Χ.Α. με τις 900 μονάδες - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, εν μέσω της νέας κόντρας των δύο χωρών για το Χονγκ Κονγκ, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία, κατά 1,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η πτώση του περασμένου μήνα ήταν η μεγαλύτερη από πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά μόλις κατά 0,8%, μετά την άνοδο κατά 3,4% του Σεπτεμβρίου.

Υποχώρησε η ανεργία στη Γερμανία τον Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας κινήθηκε χαμηλότερα κατά 16.000 άτομα, φτάνοντας στα 2,266 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο, ενώ πρόβλεψη των οικονομολόγων έκανε λόγο για άνοδο κατά 5.000. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το ιστορικό χαμηλό του 4,9%, που έφτασε νωρίτερα φέτος.

Με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1%, σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 0,7% του Οκτωβρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ετήσια αύξηση 0,9%.

Η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 7,5% τον Οκτώβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2008. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία κινήθηκε χαμηλότερα κατά 31.000, φτάνοντας στα 12,334 εκατ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτης σε μία ακόμα “αντιπαράθεση” με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, ενώ σχετικά ενισχυμένος, σε σχέση με χθες, δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 893,57 (-0,69%) και 901,69 μονάδων (+0,22%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 28,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι ΟΠΑΠ (+1,19%), ΔΕΗ (+1,19%), Viohalco (+1,38%), Cenergy Holdings (+1,53%), Ελλάκτωρ (+2,94%), Μυτιληναίος (+3,15%) και αρνητικά οι Alpha Bank (-1,69%), Eurobank (-1,20%), Jumbo (-1,46%) και Εθνική (-1,31%).

Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές ετοιμάζεται να βγει ο όμιλος Ελλάκτωρ, με έκδοση ευρωομολόγου. Η εταιρεία προτίθεται να αντλήσει ως 600 εκατ. ευρώ και οι παρουσιάσεις θα διενεργηθούν από σήμερα, με στόχο το βιβλίο να ανοίξει μεσοβδόμαδα. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ένα επιτόκιο 4% με 5%. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πάει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Με “BB” και σταθερό outlook αξιολογεί αρχικά η Fitch την Ελλάκτωρ και την θυγατρική “Ellaktor Value PLC” που θα εκδώσει το ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ του ομίλου. Όπως επισημαίνει ο οίκος, “η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την μελέτη των οριστικών στοιχείων τα οποία θα ενσωματωθούν σε όσα έχει ήδη λάβει”.

Για το υπόλοιπο των συναλλαγών, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετικός “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού 11μηνου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33