search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:49
MENU CLOSE

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών μάς «ταξιδεύει» στα καμπαρέ του κόσμου (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2101
28-11-2019
01.12.2019 04:00
christogeorgakis_2013.jpg

 

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών επιστρέφει για 7η χρονιά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μια ακόμη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού, όπου πεντακόσιοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα και αποτύπωμα σε ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε με σκοπό να γεμίσει τέχνη, ομορφιά και πολιτισμό περιοχές της Αθήνας αδικημένες και υποβαθμισμένες.

Έτσι, θέατρα, μουσικές σκηνές, πεζόδρομοι, πλατείες, σχολεία, ωδεία, ξενοδοχεία, γκαλερί και πολλοί άλλοι εναλλακτικοί χώροι, από την πλατεία της Ομόνοιας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης και Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, θα φιλοξενήσουν τις πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις ενός φεστιβάλ πλέον δημοφιλούς και καταξιωμένου διεθνώς.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θα θυμηθούμε ότι το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013 ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Εpoque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακολούθησε το φεστιβάλ του 2015, που είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ («Bistrot et Café Culture») με ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες» («l’esprit d’équipe et les arts»). Το 2017, το Μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη «Γυναίκα στην Ευρώπη» και το 2018 το θέμα του φεστιβάλ ήταν «Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…».

Το θέμα της φετινής χρονιάς είναι «Cabarets du monde – Καμπαρέ του κόσμου»! Άλλωστε, η λαϊκής προέλευσης υψηλή αισθητική των μεγάλων θεαμάτων των παρισινών καμπαρέ επηρέασε και επηρεάζει την ψυχαγωγία, την εξέλιξη αλλά και την ποιότητα των θεαμάτων σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα. Επιπλέον, το σήμα κατατεθέν της παρισινής νυχτερινής διασκέδασης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητους δημιουργούς, σπουδαίους ζωγράφους, συνθέτες και ποιητές. Από το «Moulin Rouge» και το «Chat noir» πέρασαν ο Toulouse Lautrec, ο Εric Satie, ο Pablo Picasso, καθώς και πολλοί άλλοι σπουδαίοι αρτίστες και δημιουργοί που λάτρεψαν το Παρίσι και τα καμπαρέ του, αφήνοντας το ιστορικό τους αποτύπωμα. Η «απάντηση» του Βερολίνου ήρθε πολύ γρήγορα με τα «Τingel Tangel» και την πορεία προς τα βερολινέζικα καμπαρέ του μεσοπολέμου. Κατόπιν, τα ευρωπαϊκά καμπαρέ γνώρισαν την Jazz με το μιούζικαλ να κάνει τα πρώτα του βήματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, τη στιγμή που το καμπαρέ δοκίμαζε και τη latin εκδοχή του στη λατινόφωνη Αμερική.

Το καμπαρέ δεν σταμάτησε, όμως, εκεί. Ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αν ακόμη γινόταν η βάση για να δημιουργηθεί κάτι νέο, ποτέ δεν χανόταν. Και ποτέ δεν πρόκειται να χαθεί στο μέλλον, καθώς θα είναι πάντα εκεί να μας χαμογελά και να μας κλείνει το μάτι…

Το φετινό φεστιβάλ θα κατακλυστεί από καμπαρέ, βαριετέ και μιούζικαλ ως μικρές ή μεγάλες μουσικο-θεατρικο-χορευτικές παραστάσεις, ως θέματα συναυλιών ή θεατρικών μονόπρακτων, εικαστικών, διαλέξεων, συζητήσεων, φωτογραφίας και street art, καθώς και θεάματα δρόμου, ενώ όπως κάθε χρονιά θα περιλαμβάνει ήχους της jazz, μουσικές του κόσμου και του δρόμου. Τέλος, δεν θα λείψουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια (πετάνκ και freeStyle football), ενώ δυναμική θα είναι και η παρουσία του γαλλικού τραγουδιού.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019 θα διαρκέσει έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, έχοντας την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις όπως και για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στις ιστοσελίδες: athensartnetwork.blogspot.gr | www.mikroparisi.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:49