search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18
MENU CLOSE

Τσίπρας: Να μην ονειρεύονται διπλές κάλπες γιατί θα σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση

30.11.2019 11:59
Τσίπρας: Να ενημερώσει ο Μητσοτάκης τις πολιτικές δυνάμεις για Τουρκία - Media

 

Ανοίγοντας την ομιλία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε «παλιούς και νέους συντρόφους και συναγωνιστές στον κοινό αγώνα για την πρόοδο και τη δημοκρατία», τα περίπου 700 μέλη δηλαδή που μετέχουν στο ευρύ όργανο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε ευρύ κάλεσμα συσπείρωσης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στην ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προειδοποίησε ότι η συσπείρωση αυτή για την συγκρότηση μιας νέας κοινωνική και πολιτικής πλειοψηφίας μπορεί να «οδηγήσει σύντομα σε μια νέα νίκη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και σε μια νέα πορεία προοδευτικής διακυβέρνησης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το προσκλητήριο ενότητας και κοινής δράσης στις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου έχει στόχο τον αγώνα, απέναντι στην:

–παλινόρθωση του πελατειακού και αυταρχικού κράτους

–την ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου, τις ακροδεξιές προκλήσεις, την πατριδοκαπηλία

–την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του ΣΕΒ και της οικονομικής ολιγαρχίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, που δεν θα ευνοήσουν ούτε την οικονομική ανάπτυξη ούτε τη μεσαία τάξη.

–την προκλητική χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης από διαπλεκόμενα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας δεν αποτελεί επιστροφή στη κανονικότητα αλλά πλήγμα στη Δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.

Ο αντικοινωνικός χαρακτήρας της κυβέρνησης, τόνισε, δεν κρύβεται όσο και αν κάνουν προσπάθεια τα ΜΜΕ, αλλά παρουσιάζεται στην καθημερινή ζωή:

  • Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αυξήθηκαν κατά 15%
  • Στις ασφαλιστικές εισφορές που αυξάνονται κατά 20% για πάνω από το 80% των αυτοαπασχολούμενων
  • Στην ακύρωση των 25.000 μόνιμων προσλήψεων που είχαμε εμείς προγραμματίσει για παιδεία και υγεία.
  • Στο γεγονός ότι ενώ τελειώνει ο Νοέμβρης χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται λόγο των κενών στα σχολεία.
  • Στην παλινόρθωση της οικονομικά αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης εργασιακής πολιτικής,.
  • Στο καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας δηλαδή, της περιόδου 2010-2014.
  • Στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην ακύρωση της διαιτησίας, με υιοθέτηση μοντέλου ατομικών συμβάσεων όπως είδαμε στην περίπτωση της ΔΕΗ,
  • Στην ακύρωση της αύξησης 15% του κατώτατου μισθού που είχαμε προγραμματίσει για το 2020-2021, στην υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Στην οικονομία, όπου «αντί αντί να αξιοποιήσουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας που εμείς δημιουργήσαμε, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για στήριξη και ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, τρώνε τα έτοιμα μοιράζοντάς τα στοχευμένα στους πιο προνομιούχους, μια σειρά από δωράκια στους λίγους και στους ισχυρούς».

«Παθητικότητα στην εξωτερική πολιτική, βία και καταστολή στο εσωτερικό»

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό είπε ότι η κυβέρνηση ΝΔ είναι επικίνδυνη και την κατηγόρησε για παθητικότητα απέναντι στις εξελίξεις που συμβαίνουν «στη γειτονιά μας».

Επανέλαβε την αιχμή ότι «η χωρίς προηγούμενο Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές».

Την κατηγόρησε επίσης για το ότι «αρνητικές εξελίξεις, όπως η πιο πρόσφατη για τη «μοιρασιά» Τουρκίας-Λιβύης, αντιμετωπίζονται μόνο με χλιαρές δηλώσεις και αμηχανία».

«Η υπερπατριωτική ρητορική εξαντλήθηκε στα συλλαλητήρια για τη όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, διπλά στους ακραίους εθνικιστές» σημείωσε ειρωνικά και πρόσθεσε ότι πλέον η Ελλάδα «από δραστήριος πρωταγωνιστής στην περιοχή έχει μετατραπεί σε μια χώρα-παρατηρητή των εξελίξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τη στάση στα εθνικά με το δόγμα «νόμος και τάξη» που υλοποιεί η κυβέρνηση στο εσωτερικό προκειμένου να ικανοποιήσει το συντηρητικό της ακροατήριο που μένει απογοητευμένο από τη διαχείριση στο προσφυγικό και τα εθνικά.

«Μαζικό κόμμα και όχι δύναμη εναλλαγής»

Μιλώντας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος είναι, μέσα και από τους καθημερινούς δημοκρατικούς αγώνες απέναντι στην δεξιά οπισθοδρόμηση και παλινόρθωση, να δημιουργηθεί η «Αριστερά της εποχής μας» και όχι μια «δύναμη κυβερνητικής εναλλαγής».

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός μεγάλου μαζικού κόμματος που θα εκφράζει την πλειοψηφία των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και θα μπορεί να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημοκρατικές αλλαγές και ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το εσωτερικό τόνισε ότι αυτό δε σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την ιδεολογία και της αξίες του αλλά ότι θα εμποτίσει με αυτές το κοινωνικό σώμα.

Σημείωσε με νόημα πως «αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού και αλλαγής, συνέχειας και τομής για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, θα γίνει φυσικά με όρους δημοκρατικού διαλόγου, αντιπαράθεσης των απόψεων, κριτικής και αυτοκριτικής».

Και έστειλε μήνυμα εκτός κι εντός ΣΥΡΙΖΑ ότι το συνέδριο αυτό «δεν θα μοιάζει με τα συνέδρια που είχαμε μάθει από το παλιό πολιτικό σύστημα, γιατί θα αποτελεί έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και όχι ένα μοίρασμα οικοπέδων εξουσίας ανάμεσα σε βαρονίες και μικροφεουδάρχες».

«Προοδευτική κυβέρνηση με την απλή αναλογική»

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση με στόχο μια κυβέρνηση προοδευτική ενώ απεύθυνε προειδοποίηση προς το κυβερνητικό στρατόπεδο «να μην ονειρεύονται» διπλές κάλπες, υπό την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικές δυνάμεις.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Η Βουλή θα αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις λαϊκές διαθέσεις. Και ας μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Δεν θα χρειαστεί».

Αντιθέτως, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές αυτές για πρώτη φορά «θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΟΛΩΝ των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Όπως είπε «αυτό είναι που τρομάζει τον κ. Μητσοτάκη είτε γιατί ξέρει ότι με τη πολιτική που ακολουθεί δε μπορεί να είναι μέρος της επόμενης κυβερνητικής λύσης, είτε επειδή καταλαβαίνει ότι η ενότητα του κόμματός του δε θα είναι δεδομένη σε μια αναμέτρηση όπου η κοινοβουλευτική του ομάδα θα χάσει, όπως και να έχει πάνω από 50 βουλευτές».

Προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει νωρίτερα τις πρόωρες αν το επιθυμεί, «τόσο το καλύτερο» είπε, προειδοποιώντας ότι «η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των λίγων και ”φωτισμένων”»

Αναφερόμενος στην οργανωτική δουλειά εν όψει του συνεδρίου είπε ότι το κόμμα δεν πρέπει να φοβηθεί τα νέα εργαλεία που υπάρχουν προς αξιοποίηση απέναντι στην κυριαρχία των συστημικών ΜΜΕ και έκανε μνεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του isyriza μέσα από την οποία τα μέλη του κόμματος μπορούν να οργανωθούν καλύτερα.

Επιθυμώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις προερχόμενες από εσωτερικες επικρίσεις ότι επιχειρείται να ενταχθούν στο κόμμα «χειροκροτητές» και «εκλέκτορες» τόνισε ότι η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιδιότητα ευθύνης και τιμής» και κάλεσε να στηριχθεί η λογική για ένταξη μελών που είναι δραστήρια στο κόμμα και την κοινωνία.

Σημείωσε ότι είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν περισσότερες και άρα αποτελεσματικότερες οργανώσεις, αντί για λιγότερες και μεγαλύτερες σε αριθμό μελών που θα είναι πιο δυσλειτουργικές.

Πέρα από τις κομματικές οργανώσεις, κάλεσε να υπάρξει πιο συστηματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους μαζικούς χώρους, (συνδικαλισμό, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς συλλόγους).

Πρόσθεσε δε με νόημα, στρεφόμενος στο εσωτερικό, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσουμε σημαίνει πρώτα από όλα πλατιά κοινωνική συμμετοχή. Δεν είναι δρόμος των λίγων και των “φωτισμένων”. Είναι ο δρόμος της πλειοψηφίας».

Σημείωσε για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και πώς όσοι συμβάλουν στο εγχείρημα όποια κι αν είναι η αφετηρία τους ή οι προσωπική τους διαδρομή ομονοούν ότι « εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι». «Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:18