search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:29
MENU CLOSE

Τα ρέστα τους στις κάλπες

18.05.2012 13:18
Τα ρέστα τους στις κάλπες  - Media

Στη δεύτερη ευκαιρία που του δίνουν οι επαναληπτικές εκλο­γές του Ιουνίου επενδύει ο πρό­εδρος της Ν.Δ. ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά θα κερδίσει το μεγάλο στοί­χημα του 20%!

Στη δεύτερη ευκαιρία που του δίνουν οι επαναληπτικές εκλο­γές του Ιουνίου επενδύει ο πρό­εδρος της Ν.Δ. ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά θα κερδίσει το μεγάλο στοί­χημα του 20%!

Χθες μάλιστα υπήρξαν έντονες φήμες ότι η Ντόρα Μπακογιάννη επι­στρέφει στη Ν.Δ. ύστερα από προ­ξενιό που έκανε ο πρώην γραμματέ­ας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Νικήτα Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη όντως βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά την επανένταξή της στη Νέα Δημο­κρατία. Οι όποιες διαφωνίες υπήρ­χαν αφορούσαν το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η συμφωνία και όχι τις θέσεις τις οποίες θα κατα­λάβουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια τα μέλη της ΔΗΣΥ. 

Ενδεικτικό είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς τις μέρες που μας πέρασαν προσερ­χόταν στη διαδικασία των διερευνη­τικών εντολών έχοντας κατά νου τρία πράγματα: Κατ’ αρχάς να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ομαλότητας στη χώρα, κατά δεύτερον να τορπιλίσει τη διαδικασία ανεύρεσης λύσης για τη δημιουργία κυβέρνησης – έτσι ώστε η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές –, χωρίς όμως να το έχει χρεωθεί αυτός και τρίτον να υπάρξει συσπείρωση της Κεντροδεξιάς στη χώρα. 

Έτσι και παρά τη βαθιά απογοήτευ­ση στην οποία είχε περιέλθει ο πρόε­δρος της Ν.Δ. εξαιτίας της εκλογικής αποτυχίας της 6ης Μαΐου, προσερ­χόταν στο Προεδρικό Μέγαρο επα­ναλαμβάνοντας μία φράση. «Θέλω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρεθεί λύση». Τελικά, η λύση βρέθηκε και είναι οι νέες εκλογές. 

Ηφαίστειο 

Ο Αντ. Σαμαράς είχε πολλούς λό­γους για να θέλει τη νέα προσφυγή στις κάλπες, παρά τα όσα έλεγε δη­μόσια. Η Ν.Δ. μετά την εκλογική της ήττα έμοιαζε με ένα ηφαίστειο έτοι­μο να εκραγεί. Πολλά κορυφαία στε­λέχη δεν έκρυβαν την οργή τους για την κακή παρουσία του κόμματος στο εκλογικό σώμα ενώ ταυτόχρονα άφηναν υπονοούμενα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινούσαν συζήτηση για τους λόγους της βαρι­άς ήττας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον όλα ήταν ανοικτά. Ακόμα και να τεθεί θέμα αρχηγού. Ο λόγος για τον οποίο όλες αυτές οι αντιδράσεις δεν πήραν κινηματική μορφή ήταν ένας και μοναδικός: Το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα. 

Έτσι, η νέα εκλογική αναμέτρηση δίνει αυτόματα ένα μεγάλο αβαντάζ στον αρχηγό της Ν.Δ. αφού αυτός θα καθορίσει το ποιοι από το κόμμα του θα βρίσκονται στη νέα Βουλή. Απο­κλεισμοί, φυσικά, που θα έχουν εκ­δικητικό χαρακτήρα θα στοιχήσουν στον Αντ. Σαμαρά ενώ θα βρεθεί και στο μεγάλο δίλημμα για το τι πρέπει να πράξει με τους στενούς του φί­λους, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης,που βρέθηκαν εκτός Βουλής στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρη­ση. Αβαντάζ λοιπόν με μεγάλο ρίσκο αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα πρέπει να ακροβατήσει πάνω σε ένα τεντω­μένο σχοινί που είναι έτοιμο να σπά­σει, ενώ, εάν κάνει το παραμικρό λά­θος, θα βρεθεί με θόρυβο στο έδα­φος. 

Κλείνοντας πάντως για την ώρα τα σοβαρά εσωκομματικά του προβλή­ματα, επικεντρώθηκε στο πώς θα κι­νηθεί πολιτικά και ιδεολογικά σε αυ­τήν την εκλογική αναμέτρηση. Με τη δήλωσή του την περασμένη Τρίτη αμέσως μετά το ναυάγιο των διερευ­νητικών εντολών, έδωσε το στίγμα τού πώς θα κινηθεί προεκλογικά.

  Πρώτα θα αναζητήσει την επανέ­νωση της Κεντροδεξιάς μέσα από ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα κάνο­ντας πρόσκληση συσπείρωσης σε όλες «τις δημιουργικές φιλελεύθε­ρες δυνάμεις του τόπου που αγωνί­ζονται να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της εντός της Ευρώπης».

Και δεύτερον θα οριοθετήσει ιδε­ολογικά τον χώρο με τον οποίο έχει αντιπαλότητα, και αυτός είναι ο «αρι­στερόστροφος Καιάδας του κρατισμού που οδηγεί έξω από τη νέα Ευ­ρώπη που διαμορφώνει την απόλυτη εξαθλίωση της χώρας, την απομό­νωση, την οπισθοδρόμηση και τους εθνικούς ορατούς κινδύνους». 

Το στίγμα 

Με απλά λόγια, το δίλημμα των εκλογών είναι «Ευρώπη ή δραχμή», ενώ ο ιδεολογικός αντίπαλόςτου εί­ναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο λόγω των ποσοστών του το έχει βγάλει από τον χάρτη της αντιπαράθεσης. 

Στις συσκέψεις που έγιναν το τε­λευταίο διάστημα στη Συγγρού με τα στελέχη που μετέχουν πλέον στον πρωινό καφέ, κατέληξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε απλώς ψήφους οργής και αντίδρασης, αλλά ότι έχει αναδειχθεί σε μία δύναμη που διεκδίκησε ισάξια με τα άλλα κόμματα την πρώτη θέση στη Βουλή και την είσοδό του στο Μέ­γαρο Μαξίμου. Για πρώτη φορά μάλι­στα αντελήφθησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια παρέα ακραίων στοιχείων τα οποία σπάνε βιτρίνες, όπως νόμιζαν μέχρι τότε τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά ένας συγκροτημένος κομματικός μηχανισμός που ανταποκρινόταν στο πο­λιτικό σκηνικό ισότιμα με άλλους που είχαν πολύ μεγαλύτερη πείρα. «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όπλα» είπε ο Αντ. Σαμαράς θέλοντας να δώ­σει το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη Συγ­γρού θα υπάρξει ολόκληρος μηχανι­σμός που θα προσπαθήσει να τεκμη­ριώσει ότι πολλά στελέχη από τις συ­νιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει μέ­ρος σε βανδαλισμούς ην περίοδο των «αγανακτισμένων πολιτών», θέλοντας έτσι να αποδείξουν ότι κάποιοι στο κόμμα της Αριστεράς κινούνται εκτός νόμου με ακραίες συμπεριφορές.

Ακόμα θα επιδιώξουν να στριμώ­ξουν τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της οικονομί­ας στοχεύοντας στην απομυθοποίηση του επιχειρήματος «ναι στην Ευρώ­πη, όχι στο μνημόνιο». Θα στηριχτούν ακόμα στην πρόταση του Αντ. Σαμαρά για στήριξη κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και θα επιμείνουν ότι οι προτάσεις της Αριστεράς είναι ανέ­φικτες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να κυβερνήσει γιατί φοβάται.

Σε όλη αυτήν την αντιπαράθεση θα κρατήσει εκτός το ΠΑΣΟΚ αφού τα γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι ο Ευ­άγγελος Βενιζέλος έχει πολλά προβλήματα για να μπορέσει να γίνει ένα υπαρκτός αντίπαλος που θα τους απειλήσει. Άλλωστε προτιμούν την καθαρή ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά ελπίζοντας ότι σε κάποιους μπορεί να λειτουργήσει και φοβικά. 

Κεντροδεξιός στόχος 

Ταυτόχρονα τα στελέχη της Συγ­γρού αναζητούν τρόπους προσέγ­γισης των κομμάτων που κινούνται στην Κεντροδεξιά ενώ το μεγάλο τους στοίχημα είναι η συνεργασία με τον Γ. Καρατζαφέρη. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει συστρατευθεί τουλάχιστον φραστικά υπέρ του πολέμου που ξεκινά η Ν.Δ. εναντί­ων του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «δεν μπο­ρούμε να αφήσουμε να παραδοθεί η χώρα στο ροζ όραμα των συντρό­φων του Τσίπρα, στο όραμα ενός τέ­ταρτου γύρου κατάληψης και συντρι­βής της αστικής Δημοκρατίας» κάνει τους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά να αισιοδοξούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια ουσιαστική διαδικασία συνεργασίας με το κόμμα του Γ. Κα-ρατζαφέρη. Τις επόμενες ημέρες μά­λιστα θα υπάρξουν κινήσεις προς τον ίδιο αλλά και προς τα στελέχη του κόμματός του προκειμένου να διαπι­στωθεί επάνω σε ποια βάση μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:28