search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59
MENU CLOSE

Κύπρος: Ανασχηματισμός ισορροπιών και δυστοκίας

01.12.2019 15:14
Αναστασιάδης: H αλληλεγγύη της ΕΕ να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις - Media

 

Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και έτσι θα κριθούν και οι νέες επιλογές του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο του μίνι ανασχηματισμού στον οποίο προχώρησε σήμερα. 

Φαίνεται ωστόσο ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος θέλησε να διατηρήσει τις ισορροπίες ενόψει και της δύσκολης συνέχειας που αναμένεται για την Κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε τροχιά προώθησης προς τη Βουλή μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού. Το πρώτο αφορά την εκπροσώπηση στην Κυβέρνηση της επαρχίας Αμμοχώστου, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίσθημα των αμμοχωστιανών μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε σχέση με το διορισμό του Υφυπουργού Τουρισμού. Χαρακτηριστική περίπτωση η επιστολή παραίτησης του δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη από το ΔΗΣΥ, διαμαρτυρόμενος για τον παραγκωνισμό της επαρχίας του.
 
Δεύτερο και κύριο χαρακτηριστικό, η ενίσχυση της εκπροσώπησης της Πινδάρου στο κυβερνητικό σχήμα. Στο Υπουργικό Συμβούλιο μπαίνουν πλέον, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ως Υπουργός Εσωτερικών. Ενεργά συναγερμικά μέλη επίσης είναι και ο Γιάννης Καρούσος στο Υπουργείο Μεταφορών. Ως δήμαρχος Αγίας Νάπας είχε στηριχθεί από τον ΔΗΣΥ. Το ίδιο και ο Κυριάκος Κούσιος που αναλαμβάνει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όπως και ο Παναγιώτης Σεντώνας ως αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Η Πινδάρου ασκούσε πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών του 2021.
 
Χαρακτηριστικό επίσης του χθεσινού ανασχηματισμού, οι μετακινήσεις προσώπων, καθώς ουσιαστικά, πέραν του Χάρη Γεωργιάδη του οποίου ήταν γνωστή η αποχώρηση, η μόνη που αποχώρησε είναι η Βασιλική Αναστασιάδου. Ο Πρόδρομος Προδρόμου πάει στο Υπουργείο Παιδείας, ο Κώστας Χαμπιαούρης ως Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στο Οικονομικών και η Κλέλια Βασιλείου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος.
 
Είναι προφανές, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν σχολιάζεται, ότι υπήρχε μια δυστοκία στην εξεύρεση νέων προσώπων που θα έφερναν και αέρα ανανέωσης στην Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος επέλεξε να ανακατέψει τελικά την τράπουλα. Θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία αλλαγών με την αναμενόμενη αποχώρηση του Γιώργου Λακκοτρύπη σε μερικούς μήνες.
 
Σε κάθε περίπτωση επίσης, στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο η γυναικεία παρουσία θα είναι ακόμα πιο πενιχρή, αφού φεύγουν δυο γυναίκες (Βασιλική Αναστασιάδου και Κλέλια Βασιλείου) και μπαίνουν ακόμη δύο άντρες (Γιάννης Καρούσος και Παναγιώτης Σεντώνας).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:59