search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:49
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά ημέρας, με καθίζηση του τζίρου

02.12.2019 16:59
Υποτονικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με «άφαντο» τζίρο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 900 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις, σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αισθητή υποχώρηση του τζίρου, η κακή εικόνα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μπορεί να αποφεύχθηκε το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, όμως το τελικό -2,11% του τραπεζικού δείκτη, όσο και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -1,57%, Εθνική -2,44%, Eurobank -2,67%, Πειραιώς -1,57%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Aegean Airlines (+0,48%), ΔΕΗ (+1,73%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,27%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Cenergy Holdings και Jumbo.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για 3E (-1,85%), Lamda Development (-1,39%) και ΟΛΠ (-1,09%).

Περιθώρια περαιτέρω ανατιμολόγησης της μετοχής της Μυτιληναίος βλέπει η Edison, δίνοντας τιμή – στόχο για τη μετοχή στα 14,5 ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκδοση του ευρωομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, τονίζει ότι το κουπόνι, στο 2,5%, ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων και κάτω από το μέσο κόστος δανεισμού της εισηγμένης. Επιπροσθέτως, η νέα μονάδα με αέριο της εισηγμένης, έχει προοπτικές να παράγει διψήφιες αποδόσεις.

Τέλος, σημειώνει η Edison, η τιμή της μετοχής δεν αντανακλά πλήρως το χαμηλότερο ρίσκο χώρας, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου. 

Εν τω μεταξύ, τη διάθεση 30 εκατομμυρίων μετοχών της ΕλβαλΧαλκόρ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Viohalco. Κατά τις ίδιες πηγές η διαδικασία του βιβλίου προσφορών θα τρέξει αύριο μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Αποβλέπει δε στην ενίσχυση του free float και της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Axia και Euroxx έτρεξαν τις παρουσιάσεις και έχουν την ευθύνη του βιβλίου.

Να σημειωθεί ότι με σημερινή της ανακοίνωση, η ΕλβαλΧαλκόρ αρκέστηκε να σημειώσει προς τις χρηματιστηριακές αρχές ότι “δεν έχει λάβει πληροφόρηση από τη Viohalco, τον βασικό της μέτοχο, για οποιαδήποτε συναλλαγή αυτού επί μετοχών της και θα ενημερώσει τους επενδυτές, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον λάβει σχετική πληροφόρηση”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, μεταξύ άλλων, κινήθηκαν οι Μαθιός (+6,80%), Performance Technologies (+6,15%), Κλωστήρια Ναυπάκτου (+5%), Νηρέας (+3,77%), Κρι Κρι (+3,77%), Forthnet (+3,81%), Newsphone (+2,98%) και Μοτοδυναμική (+2,92%).

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε ήπια ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 902,41 μονάδες (+0,09%), όμως ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 892,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,95%.

Ο τζίρος στα 55 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:48