search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:00
MENU CLOSE

Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις – Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Δένδιας

02.12.2019 19:37
Με διαβήματα απαντά  η Αθήνα στην Άγκυρα για τις παρενοχλήσεις κοντά στα Ίμια - Media

 

Με τον νέο υψηλό εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), διάδοχο της Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να εστιασθούν στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρωί μίλησε στο ΣΚΑΪ για τις πολλαπλές προκλήσεις της Τουρκίας με την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο αλλά και με τη συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ.

Εξήγησε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, έστειλε μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ οι οποίες έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν μαζί με την Ελλάδα την διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας σε ότι αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ της χώρας μας.

Ο ίδιος κανε λόγο για προκλήσεις και αυθαιρεσίες της «υποτρόπου Τουρκίας», όπως την χαρακτήρισε, κατονομάζοντας ως μέγιστο λάθος, την «αυταπάτη», ότι μπορεί το Δίκαιο του ισχυροτέρου να επιβληθεί στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου.

Τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ.

Να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης.

To Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε σήμερα ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24