search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Η Κύπρος πάει στη Χάγη για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ

04.12.2019 20:52
Νέο αδιέξοδο εν όψει - Οι παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας για «λύση» στο Κυπριακό - Media

 

Το δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης φέρεται να ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού ΣΙΓΜΑ, με φόντο τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή, αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Λευκωσία. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Διπλωματικοί κύκλοι της Λευκωσίας, οι οποίοι μίλησαν στο ΣΙΓΜΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω τηλεομοιότυπου (fax) το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Υπογραμμίζεται ότι η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:14