search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41
MENU CLOSE

Αυτό είναι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης: Το κείμενο και τους χάρτες μελετά το ΥΠΕΞ (Photos – pdf)

05.12.2019 09:56
Αυτό είναι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης: Το κείμενο και τους χάρτες μελετά το ΥΠΕΞ (Photos - pdf) - Media

 

Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Το μνημόνιο περιλαμβανει 18 συντεταγμένες εκ μέρους της Τουρκιας και 18 εκ μέρους της Λιβυής και αναλυτικούς χάρτες βάσει των οποίων καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο πλευρών. 

 

 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων. “Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. 

Ολόκληρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41